Rendőrök teperték le Donáth Annát, a Momentum Mozgalom elnökségi tagját a Kossuth téri tüntetésen

A párt alelnökét előállították. Orvost hívtak hozzá, mert rosszul lett és bevérzett a szeme a könnygáz miatt.

2018. december 13., 22:42

Szerző:

Helyszíni információink szerint Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, alelnöke volt az a tüntető, akit a rendőrök kiemeltek a tömegből az Országház főlépcsője előtt a csütörtök este újra erőszakig fajuló tüntetésen. Úgy tudjuk, hogy a politikust azért teperték a földre és falhoz szorították a falhoz,  mert megpróbált meggyújtani egy füstgránátot.  

Fekete-Győr András kérdésünkre azt mondta, hogy Donáth Anna – Donáth László evangélikus lelkész, volt MSZP-s parlamenti képviselő lánya – egy játékboltban is kapható lila pirotechnikai eszközt (füstképzőt – a szerk.) gyújtott meg, amikor a rendőrök lefújták, ő rosszul lett és összeesett. Ekkor a rendőrök berántották a sorfaluk mögé, és azóta is ott tartják. Annak ellenére nem engedik el, hogy a momentumosok ezt az „Anna! Anna! Engedjétek ki” kiáltásokkal ezt követelték. A történteket Hajnal Miklós szóvivő videón rögzítette.

Fekete-Győr András mindezt úgy kommentálta, hogy ő utoljára a Gyurcsány-érában látott ilyet.

Donáth Annát X. kerületi rendőrkapitányságra, a Harmat utcába vitték be, ahova Fekete-Győr András felhívása nyomán 20-30 momentumos kísérte el.

Donáth Annához be akart menni az ügyvédje, de ezt a rendőrkapitányág először indoklás nélkül megtagadta, ami teljességgel jogellenes volt.

Később a politikus beszélhetett az ügyvédjével, ami nagy siker, tekintettel arra, hogy korábban a rendőrkapitányságon azt sem akarták elárulni, hogy Donáth Annát ott állították-e elő vagy sem.Később Fekete-Győr András Kunhalmi Ágnessel együtt bement az épületbe tájékozódni a Momentum Mozgalom alelnökének a sorsáról. Ez előtt az MSZP-s politikus országgyűlési képviselői igazolványa nyitotta meg az utat. Az ügyeletes tiszt azt mondta nekik, hogy Donáth Anna ellen valószínűleg szabálysértési eljárást fognak indítani, jelenleg folynak az egyeztetések, hogy konkrétan milyen eljárásról lehet szó.

Orvost hívtak hozzá, mert rosszul lett és bevérzett a szeme a könnygáz miatt.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, szerinte 2-3 órán belül minden eldől, és amit tetet a legkevesebb azért, amit a Momentum Mozgalomtól kapott az április 8-i választásokon. (A Momentum Mozgalom jelöltje, Nagy Károly Pestszentlőrincen visszalépett az MSZP-s politikus javára, aki simán megnyerte a választókörzetét – a szerk.)

A rendőrkapitányság épülete előtt éjjel fél kettő körülre 50 momentumos tüntető gyűlt össze, az épületet rendőrök védték, Facebook-oldalán a párt pedig ezt írta: