Rendkívül alacsony a Duna vízállása, elindult a szivattyús vízpótlás

Vízpótlásra van szüksége Magyarország legnagyobb folyójának. 

2021. szeptember 26., 10:04

Szerző:

Nagyon alacsony a Duna vízállása és emiatt szivattyús vízpótlásra van szükség a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon, írja a pecaverzum.hu. A vízállás a száraz időjárás és az eleve apadó Duna miatt alakult ki. A dunai élővilág védelme érdekében és az öntözési igények miatt szükségessé vált a vízpótlás. 

A hatóságok közleménye szerint, ha újra jelentős csapadék érkezik és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb lesz a vízállás, akkor a Kvassay-zsilipen keresztül újra beindulhat a gravitációs vízpótlás. A dunai vízgyűjtő területeket is elkerülte a csapadék, valamint a sokéves átlag csupán 35 százaléka hullott szeptemberben. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) előrejelzése szerint a száraz időjárás miatt további vízcsökkenésre lehet számítani. A jövő hét elején Budapesten már csak 150 centiméter körül alakul a Duna vízállása. A Dunán eddig a legkisebb vízállás 33 centiméter volt. Az alacsony adatot 2018. október 25-én mérték.

(Kiemelt kép: Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság)

 

 

 

 

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.