A váci református püspök szerint felháborító igazságtalanság, hogy gyerekverés miatt leváltották a gyöngyöspatai iskola igazgatóját

2020. január 19., 18:50

Szerző:

Vasárnap szentmisével és ünnepséggel emlékeztek meg a málenkij robot áldozataira a kismarosi katolikus templomban, a szertartás után pedig tartott egy beszédet Csuka Tamás váci református püspök is, aki – derül ki az MTI cikkéből – a mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint ilyen felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkőrt.

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek a nagymarosi róma Csuka Tamás a 2016-os megemlékezésen
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szóban forgó iskolaigazgató Molnár Károly, aki a fő felelőse a roma diákok éveken át zajló szegregációjának a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Molnár Károlyt 2019 szeptemberében váltották le, miután egy feljelentésből kiderült, hogy falhoz vágott és falhoz is szorított egy 11 éves gyereket. 

De volt más is, Csuka Tamás ugyanis felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Magyar Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

Az Orbán-kormánynak nemrég a Kúria döntése nyomán hivatalosan bocsánatot kellett kérnie Magyar Helsinki Bizottságtól, amiért a a civil szervezetről valótlanságokat állított 2017-es nemzeti konzultációban – hívja fel a figyelmet az Index.