Puch László túladott az egyik kiadóján, a Szabad Föld is Mészáros Lőrinc portfóliójába került

2018. november 28., 12:27

Szerző:

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság

megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Vállalat

– közölte a cég szerdán.

Ismertetésük szerint az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza. A tulajdonosváltással összefüggésben az érintettek a Gazdasági Versenyhivatal eljárását kezdeményezik, ám az elmúlt időszak döntéseit ismerve aligha állhat bármely állami hatóság Mészáros útjába.

A közlemény szerint az Echo TV, a MediaWorks és a médiafelület-értékesítő Printimus megszerzését követően további befektetésekkel bővült a Talentis Group Zrt. médiaportfoliója. A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet- Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta az MASP volt pénztárnokának, Puch László tulajdonában lévő Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t.

Egy percre sem pihenhet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabad Föld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin.

2016 végén Puch László és üzlettársának osztrák cége nem csak a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média Kft.-t vásárolta meg, de a Socus cégtől megvette a Mezőgazda Lap és Könyvkiadó Vállalatot is. Puch László a felvásárlás bejelentésekor azt mondta, hogy ő tulajdonképpen megmenti a lapokat. A befektetői oldalról azonban azt állították, hogy már korábban, tavaly év elején is tulajdonosként tárgyalt velük a Népszava eladásáról, azaz szerintük Puch László voltaképpen önmagától vette meg a lapokat. Erre az MSZP-s  politikus azt mondta, ő csak a Vasárnapi Híreknek volt tulajdonosa (körülbelül fele részben), és nem voltak ilyen tárgyalások befektetőkkel, ahol ő eladóként lett volna jelen. Szalay Dánielnek, a 24.hu volt újságírójának sikerült megszólaltatnia az ügyben Puch Lászlót, aki azt mondta, a napilappiacra, a tulajdonában lévő másik médiavállalatra, a XXI. Század Média Kft.-re kíván fókuszálni.

Mészáros Lőrinc, a Talentis Group Zrt. tulajdonosa a társaságban egyesített médiaérdekeltségeit adomány formájában a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajánlotta fel – írták.

– Az adományozó célja, hogy hosszú távon biztosítsa a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, tovább erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, valamint felajánlásával támogassa a helyi közösségek minél szélesebb körű tájékoztatását. 

A tulajdonosváltás a szükséges hatósági eljárások lefolytatását követően zárul – olvasható a közleményben.

Néhány hónapja mi is beszámoltunk arról, a most adományból gazdagodó alapítvánnyal bejegyezték a Fidesz központi irányítás alá kerülő médiabirodalmának új kulcsintézményét. Az alapítványt a Kaposvári Törvényszéken jegyezték be, székhelye ugyanúgy Balatonföldváron, a Bethlen utca 9. alatt van, mint a Mediaworks vezetőjeként ismert Liszkay Gábor fémjelezte Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-nek.

Három kuratóriumi tagja közül az egyik Bajkai István erzsébetvárosi alpolgármester, Orbán Viktor és több családtagjának az ügyvédje, aki többször ellátta már Orbán Ráhel és Tiborcz István jogi képviseletét is. Ismert Fidesz-közeli személyiség a Közép-Európai Sajtó és Média másik két kuratóriumi tagja is. Varga István jogász, volt parlamenti képviselő 2014-ig volt országgyűlési képviselő – augusztus 20-án a Magyar Éredmrend Tisztikeresztjével tüntettek ki – feltűnést keltő kijelentése az volt, hogy mindenki ráléphet az önmegvalósítás útjára, csak először szüljön két-három vagy négy gyereket. A harmadik kuratóriumi tag Szánthó Miklós, a kormányközeli agytröszt, az Alapjokogért Központ igazgatója.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.