A kamara szerint komoly gondok vannak az oltási rendszerrel

Az orvosi kamara több megyei vezetője is bírálta az oltási rendszer aggasztó hibáit, valamint a kormánypropagandát, amely szerint a háziorvosok miatt nem halad gördülékenyen az oltás.

2021. március 17., 07:16

Szerző:

Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet fogalmazott meg az oltási rendszer aggasztó problémáiról. Ebben a lakosság félretájékoztatásáról és az oltási rendszer feszültségeiről írt - írta a Népszava.

Szijjártó László szerint „totális cenzúra van, a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt”. Közben pedig a háziorvosok betegei elégedetlenek, sokszor agresszívek, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag. A problémákért pedig a háziorvosukat teszik felelőssé, rajta kérik számon az elmaradt oltásokat. Csakhogy – tette hozzá – „jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag”, ráadásul „a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.”

Szijjártó László úgy tapasztalja, hogy a vakcinák központi elosztásánál számos zavar észlelhető, elmaradnak leszervezett oltások, egy térségen belül sem logikus a készítmények elosztása. Súlyos állításokat fogalmazott meg akkor is, amikor azt írta, hogy a háziorvosoknak „nyomásgyakorlással, fenyegetéssel” is szembe kell nézniük.

A Népszava a MOK több megyei szervezetét is felkereste, azzal kapcsolatban, egyetértenek-e az a levélben leírtakkal. A megkérdezettek többsége nem tartotta túlzónak a levelet, de akadt, aki megengedőbb volt hibákkal szemben. A lap szerint több megyei MOK-vezető is csak névtelenséget kérve mondta el véleményét.

Kovács László, a MOK Vas megyei elnöke úgy látja, a kormányzati média nem csak az országos, hanem helyi szinten sem törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Kovács László kitért az oltások szervezésére is: szerinte a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik.

Dús István, a MOK somogyi elnöke szerint a regisztrálást is jobbá kellene tenni, mert az interneten lehet a legkönnyebben jelentkezni, de a falvakban élő időseknek jellemzően nincs e-mail címük.

"Ha valaki a kormánymédiából tájékozódik, az azt szűrheti le, hogy bár van oltóhely és oltóanyag elegendő, az oltópontokon dolgozók és a háziorvosok töketlenkedése miatt nem sikerült beoltani mindenkit, aki eddig regisztrált" – mondta egy dunántúli MOK-vezető, aki szerint „a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus” - írták.

(A kiemelt kép illusztráció/Forrás:168 archív)