„Magyar vagyok, meleg és európai” – képes riport az első vidéki pride-ról

A szervezők szerint 2000 embernél is többen vonulhattak az első pécsi Pride-on. A képekre kattintva tekinthetik meg a képgalériánkat.

2021. szeptember 19., 18:27

Szerző:

Ellentüntetés és kordonozás – így indult az első vidéki Pride napja Pécsett. Déltől aztán nagy lett a csend a lezárt belvárosban, ezt csak egy-egy bosszús járókelő szakította félbe. Mint mondták, nem értik, miért nem mehetnek arra, amerre akarnak. A városban délután kettő előtt alig lehetett látni felvonulót vagy ellentüntetőket.

Három óra körül aztán egyre több Pride-menetelő kezdett gyülekezni a belvárosi Kossuth téren, ekkor 300-400-an lehettek. Hegedűs Emmett, az idei Budapest Pride egyik felszólalója is köztük volt. „Mikor a bátyámmal megérkeztünk Pécse, pont ellentüntetőkbe futottunk. Egy tíz fős csoport jött velünk szembe, mi pedig csak ketten voltunk” – mondta lapunknak. „Elsőre elég ijesztőnek találtam, de aztán a Kossuth tér felé haladva megnyugodtam, hiszen egyre több szivárványos zászlót láttam. Szerintem ma történelmet írunk” – tette hozzá.

A nehézkes indulás ellenére négy órára már legalább ezer ember gyűlt össze, hogy együtt vonulhasson az első vidéki Pride-menettel. „Nem számít, hogy kevesebben vagyunk, vagy hogy itt nincsen annyi ismert ember vagy politikus, mint a budapesti felvonuláson. Ez az első vidéki Pride, ez önmagában nagy dolog, és mi boldogok vagyunk, hogy ez megvalósulhatott” – mondta az egyik gyülekező. A tömegben ott voltak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, illetve a Momentum Mozgalom politikusai és aktivistái is. Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje azt mondta, pártjuk azért vesz részt a pécsi Pride-on, mert hisznek benne, hogy minden ember egyenlő. „Egyenlő jogokat szeretnénk. Szeretnénk, ha bevezetnék a melegházasságot Magyarországon,és azt is, hogy például két nő is örökbe fogadhasson. Fantasztikus, hogy vidéken is lehet Pride, ezzel egy lavina indulhat el” – mondta a 168.hu-nak.

Fél ötkor aztán megszólalt Black - It's a wonderful life című száma, és megindult a menet. A vonulók közül volt, aki magyar zászlót is vitt magával. „Meleg vagyok, magyar vagyok és európai. Nekem három zászlóm van, mindhármat elhoztam” – mondta. Egyébként a DJ sem válogatott, szólt ABBA és Ismerős Arcok is. Sokan az ablakból, erkélyekről figyelték a felvonulókat, köztük egy násznép is. Mikor kiszúrták a vonulókat, szinte mind integetni kezdtek. Kivéve egy valakit, ő mást mutatott. „Szerinted ki a fideszes a családban?” – kérdezi az egyik résztvevő a másiktól, aztán nevettek.

Steiner Kristóf műsorvezető is elment a pécsi Pride-ra. Szerinte az eseménynek társadalmi jelentősége van. „Mindegy hogy valaki konzervatív vagy liberális, esetleg vallásos, a lényeg, minden emberi lénynek egyenlő jogok járnak Magyarországon és az egész világban” – mondta lapunknak.

Sokan vélekedtek Steinerhez hasonlóan a felvonuláson. Mint lapunknak mondták, az emberi jogok miatt vettek részt a menetben. A Pécs Pride fél hat előtt ért célt, majd elkezdődtek a beszédek a Szent István téren.

Elsőként éppen Steiner Kristóf szólalt fel. Mint mondta, régóta álmodott a pillanatról, amikor Budapesten kívül is Pride-ot tartanak Magyarországon, majd elmesélte, hogy korábban, 17 évesen is járt Pécsett egy fesztiválon, majd onnan hazaérve vallotta be édesanyjának, hogy szerelmes egy nála öt évvel idősebb fiúba. Mint mesélte, édesanyja azt kérdezte tőle: „és mi van, hogyha megtiltom?”, mire ő azt válaszolta: „az olyan, mintha a lélegzést tiltanád meg.” Steiner az új gyermekvédelmi törvény miatt döntött úgy, hogy elmeséli a történetet. „Ha belegondolok a narratívába, hogy 18 éves kor alatt egy ember nem tudhatja, hogy normális, amit érez, hogy hivatalosan csak a szüleitől kaphat engedélyt arra, hogy élhesse az életét és felvállalhassa magát, a hideg futkos a hátamon” – mondta.

Pálné Kovács Ilona, politológus, az MTA tagja, elmondta, nagyon büszke fiára, Pál Mártonra, aki párjával, Hanol Ádámmal megalapította a #családazcsalád mozgalmat. „A Pride most véresen komoly dolog, sajnos nem egyszerűen vidám karnevál” – mondta Pálné, aki szerint a mozgalom a francia forradalom „szabadság, egyenlőség, testvériség” jelszavát hirdeti. Úgy látja, ezek az értékek ma veszélyben vannak Magyarországon. „Marci és Ádám népszerűek a közösségi médiában, sokan szeretik őket. Sőt, egyre több fiatal egyéni sorsának alakulására gyakorolnak jó hatást. Azonban amikor a gyűlölködő kommenteket olvasom az interneten, félelem fog el anyaként és nagymamaként. Arra inteném őket, bújjanak vissza, meneküljenek el. Hát ezért vagyok itt, hogy együtt maradhassunk, hogy érezzék, nincsenek egyedül” – mondta.

Ezt követően Radványi Viktória és Hegedűs Máté, a Budapest Pride szervezői szólaltak fel. „Ti ma itt mindannyian történelmet írtatok” – kezdte Radványi, aki elmondta, Mezőkövesden nevelkedett, így tudja, milyen LMBTQ-emberként vidéken felnőni. „Az ilyen elszigetelt, heteronormatív közösségekben élő, gyakran bujkáló LMBTQ-emberek közül sokan gondolják azt, hogy csak akkor van esélyük a boldog és békés életre, ha Budapestre vagy Nyugat-Európába költöznek. Marhára nem akarom, hogy a magyar LMBTQ-emberek arra kényszerüljenek, hogy elmeneküljenek a hazájukból” – tette hozzá. Szerinte a Pécs Pride erőt ad azoknak az LMBTQ-embereknek, akik úgy érzik, nincs esélyük vidéken.

A negyedik felszólaló Farkas László, Berlinben élő roma- és LMBTQ-aktivista, az Ame Panzh tagja volt, aki a megbélyegzésről beszélt. Szerinte egyre többen vannak, akik nem érezhetik magukat elégnek és egyenrangúnak Magyarországon. „Nem meglepő, hogy a szexuális kisebbségek közösségi és ismerkedős oldalain alig látni olyanok felhasználókat itthon, akik felvállalják az arcukat a profiljukban” – tette hozzá.

Herfort Marietta, a Phiren Amenca roma szervezet igazgatója beszédében azt monda, a magyar kormány azt hirdeti, hogy mindenki a négy fal között élje a magánéletét, közben pedig megmondják, milyen a jó család, a jó férfi és a jó nő. Herfort úgy látja, hogy Magyarországon a romákhoz hasonlóan, az LMBTQ közösség sem kap megbecsülést vagy tiszteletet. „Ha igen, akkor azért, mert mások. Miközben nem is annyira mások, hisz minden ember egy sors, egy történet” – tette hozzá.

Az utolsó beszédet dr. Perintfalvi Rita, feminista és progresszív teológus mondta. Szerinte azért volt fontos vállalnia a felkérést, hogy megmutassa, vannak hozzá hasonló keresztény gondolkodók. „Nem vesszük be mind a gyűlöletpropagandát. Nem hisszük el, hogy nem vagyunk jó keresztények, ha nem vagyunk homfóbok” – tette hozzá. Perintfalvi visszautasította a vallási alapú gyűlöletkeltés és kirekesztést minden formáját. A teológus arról is megemlékezett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt állította a Kossuth rádióban, hogy Ferenc pápa megdicsérte a kormányt a családvédelmi intézkedések miatt. „Ferenc pápa felszabadítás-teológus, ahogy én is. Ez a teológia azt mondja, hogy Isten a kirekesztettek mellett, a megbélyegzett, a bűnözővé degradált, az LMBTQ emberek mellett áll. Ha ez így van, az igaz keresztény ember sem állhat az elnyomó oldalára” – tette hozzá.

„Mindannyian vágyunk a családra. Az, aki az LMBTQ közösséghez tartozik, azt szeretné, hogy az édesanyja, édesapja és testvérei elfogadják. Ez viszont sokszor nem történik meg, mert ennek az országnak a felelőtlen politikusai úgy beszélnek rólatok, mint bűnözőkről” – mondta a tüntetőknek Perintfalvi. Szerinte gyáva az a politikus, aki nem áll ki az LMBTQ-emberek mellett, és nem ment el a pécsi Pride-ra.

A szervezők szerint akár 2000 embernél is többen vonulhattak az első vidéki Pride-on. Pál Mártont is elkaptuk néhány mondatra, aki elmondta, hogy nagyon büszke az édesanyjára. „Nagyon megható volt számomra édesanyám beszéde, de az is, hogy az egykori iskolám, a Leőwey Klára Gimnázium előtt mondta el. Nehéz szavakba önteni, hogy mennyit jelentett volna nekem, ha 20 évvel ezelőtt történik itt ez az esemény. Remélem, hogy a diákok, akik most oda járnak, érzik, hogy nincsenek egyedül” – mondta.

A felvonulás békésen zajlott, nem történt atrocitás.

(Kiemelt kép: Első vidéki Pride Magyarországon 2021. szeptember 18-án, Pécsen. Fotó: Merész Márton / 168.hu)