Lezárták a nyomozást 21 év után: a rendőrség szerint Gy. Tamás rendelte meg Fenyő János meggyilkolását

2019. június 28., 18:40

Szerző:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2019. június 27-én elküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait. Ezzel egy majdnem 22 évig tartó eljárás fejeződött be. A gyilkosságot a megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából követték el – jelentette be a rendőrség honlapján.

Fenyő János vállalkozót, a tízmilliárdos értékű Vico cégbirodalom tulajdonosát 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték, miközben gépkocsijával Budapesten a Margit utcában várakozott a piros lámpánál. A tizenegy golyóból négy talált, Fenyő János a helyszínen életét vesztette.

Fotó: police.hu

Az ügy aktáját 2005-ben nyitották meg újra Fenyő János pszichológusának, Perczel Tamásnak az egy évvel korábban videón rögzített vallomása alapján, aki a páciense ellenségei között említette Gy. Tamást. Perczel azt állította, hogy Fenyő János képtelen volt abbahagyni konfliktusait Gy. Tamással a közszolgálati tévén futó reggeli hírműsor jogaiért.

Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef Rohác szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A Fenyő-gyilkosság háttere – így a felbujtó személye – ekkor még ismeretlen maradt.

A nyomozás 2017-ben új bizonyítékok alapján vett újabb irányt. 

A nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából Portik Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef Rohác hajtott végre.

Fotó: police.hu

Az újabb bizonyítékok olyan hangfelvételek voltak, amelyeket Portik az évek során rögzített. Rendszeresen beszélt ugyanis Gy. Tamással személyesen és telefonon is, ezeket a beszélgetéseket pedig kifejezetten úgy irányította és azért vette fel, hogy Gy. Tamás felbujtói szerepe világossá váljon. A nyomozók a hangfelvételeket a Farkasréti temető egyik síremlékében találták meg elrejtve. A bizonyítékok között szerepelt egy vágatlan, nem manipulált hangfelvétel is, amelyen Portik Tamás és Gy. Tamás beszélget Fenyő János kivégzéséről.

A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarország és Németország területén, számos szakértői véleményt szerzett be, továbbá 75 személyt hallgatott ki tanúként.

Gy. Tamást tavaly áprilisban gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda a gyilkosság megrendelésével, ezután lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben. Gy. Tamás azt elismerte, hogy kirívó ellentéte volt Fenyővel, de azt elutasította, hogy ő rendelte volna meg a gyilkosságot.

Fotó: police-hu

hvg.hu érdeklődésére Gy. Tamás ügyvédje, Zamecsnik Péter azt nyilatkozta, hogy a megalapozott gyanú nem változott, most annyi a hír, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást, ők csak erről kaptak értesítést. Elmondása szerint benyújtanak az ügyészségnek egy beadványt, amelyben az eljárás megszüntetését kérik. Gy. Tamás nem nyilatkozott a portálnak. A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta, az első gyanúsítástól számítva két éve van az ügyészségnek dönteni a vádemelésről, ezt a határidőt egyszer meghosszabbíthatják.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.