Hatalmas slamasztikában Tóth Csaba, szocialista országgyűlési képviselő

Polt Péter a politikus mentelmi jogának felfüggesztését kéri. 

2022. február 25., 13:26

Szerző:

Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség pénteken.

  Közleményükben azt írták:

a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával - a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti - tették hozzá. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - írta a Legfőbb Ügyészség, megjegyezve, hogy a büntetőeljárás Tóth Csaba országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

 A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán jelentette be, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus. Közleményükben akkor azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével - szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

(Kiemelt kép: Tóth Csaba, az MSZP vezérszónoka felszólal az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat együttes, általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 18-án. Fotó: Soós Lajos/MTI)