Magyarországra akar jönni az OLAF vezetője, Polt Péterrel is elbeszélgetne, hogy mi folyik itt

2019. szeptember 4., 08:40

Szerző:

Magyarországra jönne az Európai Csalás Elleni Hivatalának a vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a korrupció gyanúját felvető rengeteg magyarországi ügy hátterében. Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor – közölte az OLAF igazgatója, Ville Itälä az Euronewsnak adott interjújában.

Azt mondta, igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne. Közölte azt is, hogy már kapcsolatban áll a Legfőbb Ügyészséggel.

A tárgyalás célja elmondása szerint az, hogy javítani szeretné a magyarországi helyzetet az OLAF javaslatainak követését illetően.

Az OLAF tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a hivatal a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek majdnem négy százalékát (3,84 százalék) tartja problémásnak, ami miatt valószínűleg uniós támogatásokat kell visszafizetni. Az EU-s átlag 0,45 százalék. 2018-ban magyarországi ügyek nyomán indult a legtöbb vizsgálat EU-s pénzekkel történő visszaélések gyanújával

 

 

– Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellene megoldást találnunk ezekre

– mondta Itälä.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben. Ilyen volt a miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.