A Politico hosszú és kellemetlen cikket szentelt a magyar uniós biztos tevékenységének

Tucatnyi uniós hivatalnok és belső dokumentumok alapján állítja a lap, hogy a magyar uniós biztos részrehajló.

2021. október 5., 10:24

Szerző:

Várhelyi Olivér két éve az Európai Unió bővítési biztosa, róla készített a Politico készített cikket tucatnyi uniós hivatalnokot megkérdezve, írja a 444. A külföldi lap az EU-s hivatalnokok elmondása és belső dokumentumok megismerése alapján ír arról, hogy Várhelyi az uniós bővítéssel kapcsolatos tárgyalásokon érzékelhetően kivételez Szerbiával, és próbálja kisebbíteni a jogállamisági és az emberi jogi szempontjainak súlyát.  

A lap szerint Várhelyi ignorálni próbálja az említett szempontokat, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az elvárásaival is szembemegy, és inkább a magyar kormány érdekei szerint játszik.

A Politico cikkében kiemeli, mind Orbán Viktor, mind pedig a szerb államfő, Aleksandar Vučić kormányzásával kapcsolatban elő szokott kerülni az autokrácia vádja. Ugyanakkor Várhelyi erőfeszítései közel sem biztos, hogy eredményesek lesznek, mivel az EU-s tagországok kormányainak többsége egyelőre nem akarja elsietni az unió bővítését, azon belül Szerbia csatlakozását sem. Várhelyi eljárása viszont magában hordozza annak a kockázatát, hogy nyugat-balkáni kormányok körében rosszabb megítélése lesz a Bizottságnak.

(Kiemelt kép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. május 18-án. Fotó: MTI / EPA / AP / Francisco Seco)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.