A Politico hosszú és kellemetlen cikket szentelt a magyar uniós biztos tevékenységének

Tucatnyi uniós hivatalnok és belső dokumentumok alapján állítja a lap, hogy a magyar uniós biztos részrehajló.

2021. október 5., 10:24

Szerző:

Várhelyi Olivér két éve az Európai Unió bővítési biztosa, róla készített a Politico készített cikket tucatnyi uniós hivatalnokot megkérdezve, írja a 444. A külföldi lap az EU-s hivatalnokok elmondása és belső dokumentumok megismerése alapján ír arról, hogy Várhelyi az uniós bővítéssel kapcsolatos tárgyalásokon érzékelhetően kivételez Szerbiával, és próbálja kisebbíteni a jogállamisági és az emberi jogi szempontjainak súlyát.  

A lap szerint Várhelyi ignorálni próbálja az említett szempontokat, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az elvárásaival is szembemegy, és inkább a magyar kormány érdekei szerint játszik.

A Politico cikkében kiemeli, mind Orbán Viktor, mind pedig a szerb államfő, Aleksandar Vučić kormányzásával kapcsolatban elő szokott kerülni az autokrácia vádja. Ugyanakkor Várhelyi erőfeszítései közel sem biztos, hogy eredményesek lesznek, mivel az EU-s tagországok kormányainak többsége egyelőre nem akarja elsietni az unió bővítését, azon belül Szerbia csatlakozását sem. Várhelyi eljárása viszont magában hordozza annak a kockázatát, hogy nyugat-balkáni kormányok körében rosszabb megítélése lesz a Bizottságnak.

(Kiemelt kép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. május 18-án. Fotó: MTI / EPA / AP / Francisco Seco)