Polgármester-vadászat Felcsúton

Polgármester-választás lesz Orbán-falván. A bíróság a napokban úgy döntött: Varga György felcsúti független faluvezetőt köztartozása miatt jogosan menesztette a helyi fideszes többség. Varga szerint azért vadászták le, mert megálljt parancsolt a kormánypárti nyomulóknak. A helyi fideszes erős ember szerint szó sincs politikáról, nincs harag, egyszerűen csak nem akar Vargával együtt dolgozni. PUNGOR ANDRÁS riportja.

2011. április 15., 09:01

Üresek a felcsúti utcák. Csak egy kapatos alcsútdobozi átkozódik az út mentén, hiába stoppol, senki sem veszi fel. A Puskás Akadémia Makovecz-palotájában álmosak még a focisták, edzés helyett az öltözőben diskurálnak. A szomszédban, Orbán Viktor parasztházának udvarán terepjáró áll. Otthon lehet a gazda. Egyesek szerint ő bólintott rá a polgármester levadászására, mások legyintenek: „Viktor itt csak a focival törődik!”

Varga György, a falu első embere hivatali szobájában fogad. Független, s bár – mint mondja – jobboldali érzelmű, nem tagja a Fidesznek. Az álmoskönyvek szerint Orbán-falván ez rossz ómen.

Négy unokájának képe a vitrinben. Velük szokott pecázni a falu környéki kis tónál. Ma már nincs rohanás, csak a falu, a kert meg a gyerekek a fontosak. Korán kezdte a vállalkozást, 1983-tól egy ARO-val, teherfuvarozóként járta a vidéket. Felesége könyvelt, ő hajtotta a munkát.


Régi ismeretség

Nem politizált, nem lépett be az állampártba, Viktor 1989-es beszéde után gratulált Orbán Győzőnek a fiához: „Bátor a gyerek!” Aztán segített kopogtatócédulát gyűjteni a Fidesznek, de ennél a politikában nem ment tovább. 2002-ig mélyépítési vállalkozó volt, utána feladta. Azt mondja, nem nosztalgiázik a régi rendszer után, ám a nyolcvanas években jobb volt az adórendszer: ha keresett, ha nem, az átalányt be kellett fizetnie – de legalább lehetett előre kalkulálni, nem úgy, mint manapság!

Tavasszal Varga György megint gratulált egy Orbánnak. Most a miniszterelnöknek a győzelméhez. Az újdonsült kormányfő akkor épp Felcsútra jött. Nem nagy ügy, sokszor látják, hogy jön-megy a kocsival.

Varga és Orbán tegezik egymást, de alig beszélnek. Pedig régi az ismeretség: a polgármester annak idején tanuló volt abban a tsz-műhelyben, ahol Viktor apja művezetett.

A polgármester már nyáron érezte, baj lesz. Beszélt a Fidesz helyi erős emberével, Mészáros Lőrinccel, jelezte, harmadszor is indul a faluvezetői posztért. Kérte tőle: ne osszák meg a települést. Mészáros azt válaszolta, nekik megvan a maguk jelöltje. Nem egyeztek meg. Varga biztos lehetett magában, hiszen addig mindig tucatnyi vokssal győzött. Büszke arra, hogy a falu útjainak több mint kilencven százalékát aszfaltozták, nincs jelentős tartozásuk, s bárki bármikor fordulhat hozzá, nála sosincs hivatali idő.

A Fidesz a kampányban nehézfegyverzetben vonult fel, mindent megtett, hogy Orbán szülőfaluját megszerezze.

– Volt itt Edda-koncert, kisvasút a gyerekeknek, én meg két szórólappal kampányoltam – meséli a polgármester.

Végül győzött, tíz vokssal. Üröm az örömben: a független védőnőn kívül öt fideszest kapott a nyakába. Ők nem tudták feldolgozni a vereséget: újraszámláltatták a voksokat.

Aztán a jegyzővel közölték: nem akarnak vele dolgozni. Pedig helybéli asszony, a munkájára nem akadt panasz.

Miért akarták eltávolítani? A polgármester megvonja a vállát:

– Nem tudom, talán így akartak közelebb kerülni hozzám.

A jegyzőnő végül a szomszédban, Alcsútdobozon kapott munkát. Nem rúgták ki, „magától” ment. Pedig támogatói még aláírásokat is gyűjtöttek a védelmében. Azóta nagy az érdeklődés a testületi ülések iránt: van, hogy harmincfős a közönség.

– Honnan tudták meg, hogy tartozásom van, nem tudom – tárja szét kezét a felcsúti polgármester.

Szerinte adótitok, hogy tartozott az adóhivatalnak, furcsamód mégis kitudódott. Egy ingatlaneladásból származott az adóhátralék. Hogy mekkora összegről van szó, arról nem akar beszélni.

– Kinyírtak, pedig végül befizettem a pénzt. 2009-től a fizetésem harminchárom százalékát vonta az Államkincstár a tartozásom miatt. Rendszeresen, havonta. A jegyző nem tájékoztatott arról, hogy hatályba lépett a polgármesterek köztartozására hozott törvény – mentegetőzik.

(Az önkormányzati jogszabály tavalyi módosítása szerint meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek köztartozása van, és azt hatvan napon belül nem rendezi.)

Magas labda

Egy pénteki napon a helyi fideszesek közölték vele, hogy a törvény szerint összeférhetetlenségi eljárást indítanak ellene. Hétfőn kész volt a polgármester felfüggesztéséről szóló képviselő-testületi határozat.

Varga György részletfizetési kérelmet nyújtott be a NAV-nak (leánykori nevén: APEH), majd fellebbezett a bíróságon a testületi döntés ellen. Tartozását befizette, de így is elvesztette a pert.

– Azért támadnak, mert én tudok nemet mondani nekik. Kitartottam, mert ha mindenki meghátrál, mi lesz itt?
Valóban, mi lesz?

Azt mondja, még nem tudja, indul-e az időközi választáson. Köszöni a lakosság bizalmát, de csalódott és keserű:
– Hibáztam. Magas labdát adtam nekik!

A falu lelkiismerete – nevezzük Verának – csipetkét készít a gulyáshoz. Barka a konyhai vázában, kockás abrosz az asztalon, a falon cicás naptár. A parkból a kismamák irányítottak hozzá. Azt mondták, ő tud igazán a fideszes nyomulásról beszélni.

– Mert a fideszesek mindent maguknak akarnak – magyarázzák a fiatalasszonyok.

Nevüket nem adják, fényképet sem akarnak: félnek. Az utcán a járókelők sem szívesen beszélnek.

Vera munkanélküli. Korábban a polgármesteri hivatalban dolgozott. Aláírásokat gyűjtött a polgármesterért. Csaknem száznegyvenen szignózták a papírt. Sokan elhárították, mert a fideszes futballakadémián vagy a helyi erős ember, Mészáros Lőrinc cégénél dolgoznak.

– Féltették az állásukat – magyarázza Vera. – Egyszerű ember a polgármesterünk. Közülünk való.

A fideszesek meg pökhendiek, még a képviselő-testületi üléshez sem szólhatunk hozzá.

Vera a Fideszre szavazott, de nem ilyen lovat akart:

– Sokan megbántuk, hogy a Fideszt választottuk. Az biztos, hogy legközelebb nem így lesz!

Nem alkalmas

Felcsúti kúria Mészáros Lőrinc cégének központja. Emberei gázvezetéket, közműveket építenek a rendszerváltás óta. A tulaj korábban is gázt szerelt, de mert nagyot álmodni.

– Van, aki privatizál, van, aki dolgozik – somolyog.

Jelzi, ő a második kategóriába tartozott. Darab idő múlva társával az egész Vál-völgye belső gázberendezéseit szerelte.

Irodájában elegáns barokk bútorok, a falon faragott Nagy-Magyarország-dombormű. Mindenütt vadászrekvizitumok: szarvastrófeák, a földön medveszőnyeg.

– Valamennyit én lőttem – büszke a cégvezető.

Mélyről jutott idáig. Az egyik legszegényebb család volt az övék. Apja lakatosként dolgozott, anyja háztartásbeli volt. Ismeri Orbán Viktort, jóban voltak (és vannak), de gyerekként nem bandáztak együtt. Távol laktak egymástól, akkoriban az egy utcában élők játszottak egymással.

– Ő idősebb nálam, én az öccsével, Győzővel vagyok egykorú – magyarázza.

Szülei jobboldalinak nevelték: nem lehetett kisdobos, úttörő, de még KISZ-tag sem. Apja nem engedte.

– Pedig szépek voltak azok a gyerekegyenruhák – nevet.


A rendszerváltás után a kisgazdákban bízott: talán ők tesznek a vidékért. Aztán a Fidesz oldalán kötött ki. Orbánhoz hasonlóan fociőrült: cége támogatja a futballt, ő pedig a Felcsút SE elnökhelyettese, majd a Puskás Akadémia egyik vezetője lett. Korábban rúgta a bőrt ő is, de még a serdülőcsapatban. Cége száz, az utánpótlás-nevelő iskola hetven embernek ad munkát.

Azt mondja, ő lokálpatrióta, elvárja, hogy más is mindent megtegyen a faluért.

– Varga Gyuri nem ilyen vezető. Nem alkalmas polgármesternek – böki ki.

Hogy miért?

– Nem szívesen személyeskedem, de nem tudok együtt dolgozni vele, és nem is akarok. Nincs mély ellenszenv vagy harag, egyszerűen nem vagyunk egy hullámhosszon.

Legyint, ha a politikai támadás kerül szóba:

– Ha politikáról szólna az ügy, akkor bekeményítenénk, a testületi ülésen nem szavaznánk meg egyetlen napirendi pontot sem. De nem így van: építő, kreatív munkát végzünk. Mindent megszavazunk, ami a falu javát szolgálja. Itt amúgy sem úgy érvényesül a pártpolitika, mint másutt. Az emberek személyekre voksoltak, és nem pártra.

Hogy miért nem akartak a jegyzővel dolgozni?

– A cégemnél is azzal dolgozom, akivel akarok. Békében váltunk el – dől hátra a széken.

Meséli, hogy a fideszes alpolgármester jelezte, köztartozása van a polgármesternek. Szerinte ez nem minősül adótitoknak, hiszen az adóhivatalnak is van egy nyilvános listája az adósokról.

Az ő ügyük

Ha a bíróság másként dönt, kénytelenek lettek volna a testület feloszlatását kezdeményezni.

– Mert ha a polgármester és a képviselők nem jönnek ki egymással, annak a falu látja a kárát – magyarázza.

Orbán Viktorral jóban van, de – állítása szerint – nem beszélnek a kialakult helyzetről.

– Ez a mi ügyünk – indokol.

Hogy a választáson indul-e a polgármesteri székért?

– Nem tudom. Van itt más ember – hárít.

Hogy ki lenne a jelölt, azt nem árulja el. De van.

Ebben biztosak voltunk.

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.