Petíció indult, hogy foglalkoztatási jogviszonyként ismerjék el az otthoni betegápolást

2018. május 25., 16:34

Szerző: Bíró Veronika

Petíció indult azért, hogy az otthoni ápolást munkaként ismerjék el Magyarországon. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület az aHANG mozgósító platformmal együttműködve indítottal el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! című petíciót.

A szervezet több éve küzd azért, hogy felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra a lehetetlen helyzetre, amiben a súlyos beteg, vagy halmozottan sérült gyermekek otthoni ápolását végző családok vannak.

Céljuk, hogy foglalkoztatási jogviszonnyá váljon az otthoni ápolás, és ne egy megalázó összegű segély járjon érte.

Tavalyi tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő támogatásáról biztosította az érintett szülőket, érdemi lépések mégsem történtek. Idén megismételték a kérést.

– Ha a gyermekkel bármi történik, ami miatt fogyatékkal élővé válik, az egyébként is tragikus helyzetet ne rontsa tovább a társadalom azzal, hogy a megélhetés perifériájára, a szegénységbe taszít teljes családokat. A gyermekvállaláshoz szükséges pozitív jövőképnek a mi életünk is része, azt is látnia kell a szülőknek, hogy az ország, a társadalom akkor is fogja a kezüket, ha nehéz helyzetbe kerülnek

– írták a szülők a képviselőknek.

Nemcsak Nyugat- és Észak-Európában, de a volt szocialista országokban is sokkal többet áldoznak a kormányok a halmozottan sérült emberek otthoni ellátására. Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).

Ehhez képest Magyarországon a legmagasabb, a kiemelt ápolási díj összege 2018-ban nettó 52 800 forint.

Azok a szülők, sokszor egyedülálló anyák, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, nem tudnak munkát vállalni. Ezért több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyermek ellátása rengeteg többletköltséggel jár. Magyarországon 12 ezer családtag végez tartós ápolást.

– Ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt családi pótlékkal együtt havi 76 100 forintból kell megélniük, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komoly költségekkel jár

– írják a petícióban.

Tavaly novemberben nyújtott be javaslatot Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat. Csordás Anett, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy örültek ugyan a döntésnek, de az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt. Így a legmagasabb ápolási összeg 52 800 forint.

A videóban is látható Farkas Kriszta, aki 15 éve otthon neveli fiát, portálunknak elmondta, hogy ő személy szerint szerencsésnek érzi magát, mivel vannak barátai, egy külföldi rokona, akik tudnak segíteni. Ezek azonban eseti segítségek, és szerinte már az is hatalmas segítséget jelentene az ő és sorstársai életében, ha lenne kerületenként egy-egy referens, aki informálja őket a jogszabály-változásokról, jogaikról vagy a körzetenként eltérő szolgáltatásokról. 

Fotó: Facebook

Az érdekvédők megjegyzik, hogy ma egy intézményben elhelyezett tartósan beteg személyre jóval többet költ az állam, mint amennyit az otthoni ápolásra ad. Úgy vélik, ez gazdaságilag káros és embertelen megkülönböztetés. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület ezért azt kéri, hogy az otthoni ápolás váljon foglalkoztatássá, annak bére pedig legalább a minimálbér összegét érje el. Az egyesület tavalyi felmérése szerint egyébként 6,2 milliárd forint fedezné ennek költségeit.

Ráadásul ha az ápolást végző személy megbetegszik, akkor 45 napig kap ingyenes egészségügyi ellátást, utána már nem. Ez pont az ápolási díj segély-jellegéből adódik. Csak addig van egészségügyi ellátása az ápolóknak, amíg tudják az ápolást végezni.

Csordás Anett kiemelte, hogy a pénzbeli segítség mellett állami elismerést is jelentene az otthoni betegápolás munkaként való elismerése.

– Ha ennyire honorálja az állam ezt a munkát, akkor az azt jelenti, hogy ennyit is ér neki ez a dolog. Pedig a gondoskodás társadalmi ügy, és a humánus felfogás szerint közösségben támogatjuk egymást. Azt gondoljuk, nem lehet elmenni amellett, hogy emberek ilyen kiszolgáltatott helyzetben ápolják a hozzátartozóikat, miközben ez egy csodálatos dolog és nagyon meg kellene becsülni

– mondta az elnök.