Péterfalvi Attila: Nem jogellenes elkérni az oltási igazolványt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a munkáltatónak kötelessége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése. Kérhetik az oltási igazolványt bizonyos szolgáltatások igénybevételénél is. 

2021. április 28., 16:35

Szerző:

Nem jogszabályellenes az igazolás bemutatását kérni sem a szolgáltatóknál, sem a munkahelyeken – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint ennek az ellenőrzése a beoltottak előtt megnyíló vendéglátóhelyek, szállodák vagy szabadidős létesítmények üzemeltetőjének, illetve a szolgáltatás nyújtójának a feladata.

„Adatvédelmi szempontból ez rendben van, mert jogszabályon alapuló, kötelező adatkezelés, ugyanis ha valaki igénybe kívánja venni a szolgáltatást, akkor be kell mutatnia az igazolást, viszont nem jár az adat rögzítésével” – mondta Péterfalvi.

A NAIH elnöke szerint a munkahelyeken is kérhetik a védettség igazolását, mert a munkavédelmi szabályok alapján a munkáltatónak kötelezettsége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése. Hozzátette: az adatot a munkáltató rögzítheti, de a védettségi igazolványt nem másolhatja le.

 

(Kiemelt kép: Péter Árpád főorvos (b) átadja az oltási igazolványt a Mezőberényi Református Szeretetotthon egyik lakójának, aki megkapta a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját 2021. január 17-én. Fotó: MTI | Rosta Tibor)