Pert nyertek a filozófusok a Magyar Nemzet ellen

Gábor György és Geréby György filozófusok ügyében sajtó-helyreigazítás közzétételére kötelezte a Magyar Nemzetet a Fővárosi Törvényszék a tegnapi, megismételt eljárásban hozott legújabb ítélete is. Az újabb elsőfokú eljárásra a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi másodfokú döntése alapján került sor.

2012. január 28., 08:40

Az ítélet szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította azt, hogy a filozófusok félmilliárd forinthoz jutottak volna hozzá; a Magyar Nemzet a valóságot hamis színben tüntette fel azon kijelentéseivel, amelyek szerint az érintett filozófusok tíz- és százmillió forint összegű támogatási összegben részesültek volna.

Az ítélet szerint a valóság mindezzel szemben az, hogy a filozófusok hároméves munkájukért részesültek díjazásban, összesen és utólag 4,14, illetve 7,68 millió forint összegben; félmilliárd forintról nincs szó.

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint hamisan állította a Magyar Nemzet azt is, hogy az MTA Filozófiai Kutatóintézete által benyújtott pályázat köszönő viszonyban sem volt a pályázati kiírás témájával. Ezen valótlan állítással szemben a valóság az, hogy a Filozófiai Kutatóintézet egyértelműen a pályázati kiírás szerinti témakörben nyújtott be a pályázatot.