Pegasus-ügy: a Gyurcsány-kormány két nemzetbiztonsági vezetőjét is célba vették

Újabb információkat hozott nyilvánosságra a Direkt36 a Pegasus-ügyben.

2021. november 12., 15:58

Szerző:

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, valamint közeli munkatársát, Glemba Zoltán volt NBH-s műveleti főosztályvezetőt is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel – írja a Direkt36. A portál szerint a két volt tisztviselő telefonszáma is szerepel abban a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 számot tartalmazó adatbázisban, amely az izraeli eszköz célpontjait tartalmazza.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lehetett az indok Laborc és Glemba megfigyelésére. Mindketten 2019 nyarán kerültek a célkeresztbe, amikor állításuk szerint már közel egy évtizede nyugállományban voltak, szakmájuktól visszavonultak. Az érintettek szerint azért válhattak célponttá, mert a jelenleg hatalmon lévő politikai erők azt feltételezik, hogy számukra káros információk lehetnek a birtokukban. A két volt tisztviselő Gyurcsány Ferenc kormánya idején irányította a magyar polgári elhárítást, és bár 2010-re mindketten otthagyták a titkosszolgálatot, fideszes vezetők és a kormánypárti médiumok azóta is visszatérően támadják őket.

Laborc szerint egyetlen közéleti aktivitása, hogy miután a második Orbán-kormány megszüntette a szolgálati nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj intézményét, a másik érintettel együtt segített megalapítani a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületét. Célponttá válásának időszakában sem volt komolyabb politikai tevékenysége, azon kívül, hogy ügyvédével arról egyeztetett, hogyan lehetne európai fórumon megtámadni a szolgálati nyugdíj eltörlését.

(Kiemelt kép: Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója a Kúria épületében 2018. május 29-én. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.