Pegasus-ügy: a Gyurcsány-kormány két nemzetbiztonsági vezetőjét is célba vették

Újabb információkat hozott nyilvánosságra a Direkt36 a Pegasus-ügyben.

2021. november 12., 15:58

Szerző:

Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, valamint közeli munkatársát, Glemba Zoltán volt NBH-s műveleti főosztályvezetőt is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel – írja a Direkt36. A portál szerint a két volt tisztviselő telefonszáma is szerepel abban a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 számot tartalmazó adatbázisban, amely az izraeli eszköz célpontjait tartalmazza.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lehetett az indok Laborc és Glemba megfigyelésére. Mindketten 2019 nyarán kerültek a célkeresztbe, amikor állításuk szerint már közel egy évtizede nyugállományban voltak, szakmájuktól visszavonultak. Az érintettek szerint azért válhattak célponttá, mert a jelenleg hatalmon lévő politikai erők azt feltételezik, hogy számukra káros információk lehetnek a birtokukban. A két volt tisztviselő Gyurcsány Ferenc kormánya idején irányította a magyar polgári elhárítást, és bár 2010-re mindketten otthagyták a titkosszolgálatot, fideszes vezetők és a kormánypárti médiumok azóta is visszatérően támadják őket.

Laborc szerint egyetlen közéleti aktivitása, hogy miután a második Orbán-kormány megszüntette a szolgálati nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj intézményét, a másik érintettel együtt segített megalapítani a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületét. Célponttá válásának időszakában sem volt komolyabb politikai tevékenysége, azon kívül, hogy ügyvédével arról egyeztetett, hogyan lehetne európai fórumon megtámadni a szolgálati nyugdíj eltörlését.

(Kiemelt kép: Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója a Kúria épületében 2018. május 29-én. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Üzenetnek és példának nevezte minden nyugati és keleti népnek a Kurultajt az Országgyűlés elnöke szombaton Bugacon, a rendezvény megnyitóján. Kövér László emellett hevesen ostorozta a nyugati világ „szellemi bérgyilkosait”, akik meg akarnak másokat fosztani hagyományaiktól és hitüktől.