Kártérítést kérnek a magyar államtól és a Fővárosi Önkormányzattól a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának áldozatai

A sértettek még mindig várják, hogy a felelős intézmények felelősséget vállaljanak a történtekért. Megkereséseikre hónapok óta nem kapnak érdemi választ, ezért beperelik a magyar államot és a fővárost.

2020. január 13., 06:09

Szerző: Bíró Veronika

Kártérítést kérnek a fővárostól és a magyar államtól a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt lakói. Gál András, a sértettek jogi képviselője a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy hónapokkal ezelőtt megkereste a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárát és a Főpolgármester Hivatalt az általa képviselt fiatalok érdekében. A megkeresésre eddig egyik intézmény sem reagált.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a bicskei gyermekotthonban legalább hat éven át napi szinten molesztáltak gyerekeket. Vásárhelyi János, a volt igazgató ezért jogerősen nyolc év fegyházbüntetést, egy volt nevelőtanár, K. Béla felfüggesztett börtönbüntetést kapott, egy másik eljárásban Vásárhelyi Jánost és egykori helyettesét pedig első fokon kényszerítésért is börtönbüntetésre ítélték tavaly novemberben.

– A gyerekek már 2011-ben minden fórumon jelezték az abúzust. A rendőrség, a gyámhatóság, a fenntartó is tudott róla. Ők ahelyett, hogy intézkedtek volna, először megszüntették az eljárást, úgy tűnt, hogy el akarják tussolni az ügyet. Mi több, magas kitüntetéseket is kapott ez az igazgató. Jogerős ítélet után viszont már nem lehet azt mondani, hogy nem történt semmi. Ennek alapján az ügyfeleim kártérítést igényelnek

– közölte Gál András.

Fotó: Bíró Veronika

A jogi képviselő elmondása szerint a jogerős ítélet után megkeresték a Miniszterelnöki Kormányirodát, mint a magyar államot, illetve a korábbi közvetlen fenntartót, a Fővárosi Önkormányzatot, először annak korábbi, majd jelenlegi vezetését. Tarlós István akkori főpolgármester helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra titkársága jelezte az önkormányzati választás előtt, hogy már nem tudnak az üggyel foglalkozni. A választás után Karácsony Gergely jelenlegi városvezető hivatalával is felvették a kapcsolatot, de azóta sem kaptak választ.

– Beszéltünk emberekkel, akik nagyon megértőnek mutatkoztak, azt ígérték, hogy majd reagálnak, de ez még mindig, több hónap után sem történt meg. Ezért arra kényszerültünk, hogy polgári pert indítsunk

– jegyezte meg az ügyvéd.

Azért a fővárost keresték meg, mert az volt a fenntartó, amikor a bűncselekmények egy része történt. A gyermekotthon 2013 óta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozik, az SZGYF felé így szintén kártérítési igénnyel élnek.

– Olyan kártérítést kérünk, amely arányos azzal, hogy kiskorúakat egy fél évtizeden keresztül napi rendszerességgel szexuális abúzus ért attól az igazgatótól, akinek ők a nevelésére, gondozására voltak bízva. Ez lelkileg és fizikailag is tönkretette őket. Mindezt úgy, hogy a sértettek minden lehetséges fórumon jelezték a visszaéléseket, de segítség helyett kitüntették a pedofil igazgatót. Majd a bíróság eldönti, hogy ez pontosan mennyit ér

– mondta Gál András.

Az ügyet kirobbantó egyik áldozat, Pop Mert Julián a sértettek nevében azt nyilatkozta portálunknak, hogy nemcsak anyagi kárenyhítést várnak.

– Nekünk az is hiányzik, hogy a fenntartó kiálljon, felelősséget vállaljon és bocsánatot kérjen. Azt is várjuk, hogy elmondják, hogyan előzik meg a hasonló eseteket. Csak pénzzel nem lehet ezt letudni. Ismerjék el a felelősségüket és vegyenek részt a kárenyhítésben

– jegyezte meg Pop Mert Julián. Megfogalmazása szerint ez az életkezdésben segítené őket.

– Mi nem csak hihetetlen károkat szenvedtünk el. A lelki károkon felül nagyon nehéz anyagi helyzetben is vagyunk, amit részben a rendszernek köszönhetünk. Nem a mi hibánk, hogy ilyen helyzetbe kerültünk

– jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a trauma állandó újraélése a munkavégzésben, kapcsolatépítésben, a mindennapi életben is gátolja őket. Így sokkal nehezebb jelen esetben munkát vállalniuk, megélhetést biztosítaniuk maguknak. Az eljárások alatt ráadásul folyamatosan vissza kellett emlékezniük a történtekre.

– A kártérítés ahhoz kell, hogy jobbá tegyük az életünket. A biztonságos alapokat szeretnénk megteremteni, laknunk kell valahol, tanulni akarunk. Van tervünk az életben, de ehhez a felelősök részéről korrekcióra van szükség. Nem nyerészkedni akarunk, hanem az egészséges, felnőtt élet lehetőségét megteremteni

– magyarázta.

A visszaélésekre csak sorozatos mulasztások után derülhetett fény, miután az RTL Klub Házon kívül című műsorában 2016-ban leadták azt a riportot, amelyben a gyermekotthon volt lakói, Pop Mert Julián és Illés Levente arcát és a nevét vállalva számolt be arról, hogy az igazgató szexuálisan zaklatta őket. A fiatalok szóltak korábban a zaklatásokról az intézetben dolgozó szakembereknek, de nem vették őket komolyan.

Vásárhelyi János ellen két alkalommal folyt nyomozás szexuális zaklatás gyanúja miatt. 2012-ben még megszüntették vele szemben az eljárást bűncselekmény hiányában. Akkor a gyerekek egymás után vonták vissza vallomásaikat a volt igazgató és helyettese közbenjárására. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2012-ben és 2017-ben is súlyos mulasztásokat állapított meg az eljárásokkal kapcsolatban.

Az első bejelentést a fenntartónak 2011-ben tette két volt alkalmazott, jelentésüket Csókay László kezébe adták, a Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának akkori osztályvezetőjének. Az elsőfokú ítélet után Csókay László a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy azért nem kezdeményezte az igazgató felmentését, mert Vásárhelyi nagy valószínűséggel megnyerte volna a munkaügyi pert.

Vásárhelyi János több kitüntetést is kapott. A bicskei önkormányzat portálunk érdeklődését követően a jogerős ítélet után visszavonta díszpolgári címét, tavaly november végén pedig a főváros Vásárhelyi Bárczy István-díját is visszavonta. A volt igazgató 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet is kapott.

Kérdéseinket vasárnap este elküldtük a Miniszterelnöki Kormányirodának és a Főpolgármesteri Hivatalnak. Amint választ kapunk, közöljük.