Pécsen indulna egyéniben, függetlenként Mellár Tamás

2017. november 17., 06:50

Szerző: Böhm Zoltán

Fotó: Bazánth Ivola

Kormányvaáltó hangulatot érez kész zoltán – derült ki a független országgyűlési képviselő és Mellár Tamás, közgazdász, egykori KSH-elnök Remény 2018 című közös fórumán, csütörtök este Pécsen. Az egyik hotel konferenciaterme majdnem teljesen megtelt az érdeklődőkkel, akik hallhatták, mi lehet Kész szerint a recept a Fidesz legyőzéséhez. Ajánlata egyszerűnek tűnik: mindenhol szükséges egy olyan jelölt a Fidesszel szemben, aki ismert és beágyazott az egyéni választókerületében.

Az egyik ilyen jelölt lenne Pécsett – pontosabban a Pécs egy része mellett 17 másik települést is magában foglaló baranyai 2-es választókerületben – Mellár Tamás, aki elmondta: sokan biztatták az indulásra, mert tenni kell valamit. Szerinte az egyéni jelölteknek két szempontnak kell megfelelniük: legyenek tisztességesek és szakmailag felkészültek, ennyi kell a sikerhez. Mellár úgy vélte, a pártok tanácstalanok, kényszerhelyzetbe kell hozni őket, hogy helyben a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögé álljanak. Hozzátette: ha nem ő bizonyulna a legesélyesebb jelöltnek, akkor visszalépne a nagyobb győzelmi eséllyel rendelkező javára. Kész ezzel kapcsolatban jelezte, esélyes jelöltek a pártokból is érkezhetnek. Példaként említette Hadházy Ákos LMP-társelnököt, aki várhatóan Szekszárdon indul és a Momentumhoz csatlakozó Lakatos Béla ácsi polgármestert, aki a komáromi körzet jelöltje lesz.

Fotó: Bazánth Ivola

A veszprémi képviselő szerint „a nép igénye, hogy történjen már valami”, ez most a választói megrendelés. Ennek kapcsán Kész azt is hangsúlyozta, az embereket ma már nem érdekli az ideológia, nem értékekről szól majd a 2018-as választás, hanem, hogy van-e alternatíva a Fidesszel szemben. Említette azt is, hogy a pártoknak meg kell egyezniük egy minimumban, aminek mentén közösen tudnak politizálni, a szakpolitika csak a második lépés.

Kérdésre válaszolva Mellár Tamás elmondta, szerinte a Közös Ország Mozgalom koordinálhatna a pártok között a jelöltállítás ügyében – szavait nem csak az érdeklődőkhöz, hanem a teremben ülő Gulyás Mártonhoz is intézte.

Szintén egy hallgatói kérdésre Kész Zoltán úgy reagált: nem szabad finnyásnak lenni, ha egy körzetben épp a jobbikos jelölt az esélyes, akkor mögé kell beállni. Erre erősített rá Mellár azzal, hogy szerinte a Jobbik nélkül ma nem lehet kormányt váltani. Ő személy szerint már egyeztetett a Jobbik elnökével, aki biztosította támogatásáról. A további kérdésekre adott válaszokból is az kitűnt, abban a remény 2018 című fórumon mindenki egyetért: a remény hal meg utoljára.