Tanárszakszervezetek: Gulyás Gergely hazudik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben cáfolta Gulyás Gergely miniszter kijelentéseit a szakszervezetekről.

2023. június 19., 18:01

Szerző:

Cáfolták a pedagógus-szakszervezetek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi, a HírTV Bayer Show című műsorában tett kijelentését, amely szerint az új státusztörvény évi 10 százalékos béremelést biztosítana a pedagógusoknak „az uniós pénzek érkezése nélkül” is. Ehhez a hétfői kormányinfón a miniszter még azt is hozzátette, a törvényjavaslat parlamenti vitájából kiderült, hogy „az ellenzéki képviselők nem ismerik a törvényjavaslatot”, a szakszervezetek és a tanármozgalom pedig „akadályozzák az uniós pénzek folyósítását.”

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSz) elnöke reagálásként a Szabad Európának azt írta, a teljes parlamenti vitát méltatlannak tartja: „Méltatlan a parlamenti vita a státusztörvényről. Az általános vitát az egészségügyi államtitkár zárta le pénteken, ez nevetséges, még akkor is, ha egy minisztériumhoz tartozik. Ezt felháborítónak tartom”.

Nagy Erzsébet, a PDSz ügyvivője pedig egyenesen úgy fogalmazott Gulyás szavaira válaszul: „Ez tömény hazugság, a kormánypárti képviselők nem ismerik a törvényt, amikor azt állítják, hogy életpályamodellt tartalmaz. Egy fillér fizetésemelés nincs benne, mert az alsó határok megegyeznek a jelenlegi bérekkel, a munkaterheket pedig növeli”.

Hozzátette, Gulyás miniszter szavaiból szerinte egyenesen az derült ki, a kormánypárti képviselők és a kormány tagjai nincsenek tisztában azzal, mit tartalmaz a státusztörvény-javaslat: „Ha a szakszervezetek valóban nem ismerik a törvényjavaslat tartalmát, akkor a kormány miért dicsekedett azzal, hogy milyen sok alkalommal egyeztetett? Az egyeztetés volt hazugság, vagy most nem mondott igazat? A szakszervezetek pontosan ismerik a törvényjavaslatot, de volt három-négy olyan pont, amelyben a kormány teljesen mást mondott az egyeztetéseken, mint ami végül bekerült a benyújtott javaslatba. Én ezt nem is értem, akkor mi a francért tárgyaltunk?”

Mindkét nagy tanárszakszervezet képviselője hangsúlyozta, egyáltalán nem csupán a kormányzat által javasolt életpálya-modell nem tetszik nekik: elsősorban a munkajogok súlyos korlátozásával és a szólásszabadság megnyirbálásával van gondjuk, a sztrájktárgyalásokon pedig végig a teljes státusztörvény-javaslat visszavonását kérték.

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)