Nagyságrendekkel több pedagógus hagyhatta el a pályát, mint a hivatalos adatok mutatják

A státusztörvény bevezetése által leginkább érintett 6 hétben mintegy kétezer ötszázan mondtak fel az állami szektorban a tankerületeknél.

2023. november 12., 12:42

Szerző:

A G7 a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kikért és tanároktól származó adatokra hivatkozva közli, hogy másfél hónap alatt annyian mondtak fel, mint a 2022-es távozók fele és a 2021-ben felállók kétharmada.

A nem állami szektorból távozókról nincs adat, ennek hiányában pedig nem lehet a státusztörvény hatását értékelni – véli a portál.

A státusztörvény viszont az egyházi és a magán fenntartóknál dolgozó tanárokat is érinti, ugyanis náluk a munka törvénykönyvét cseréli le az intézkedés az új jogviszonyra. Számukra ez nem jelent akkora veszteséget, mint a közalkalmazottaknál, és számos okból valamivel jobb pozícióban vannak.

Októbertől a Belügyminisztérium azt kezdte hangsúlyozni, hogy mindösszesen 1200 tanár hagyta el a pályát a státusztörvény miatt, ami elenyésző kisebbség, durván a tanárok 1 százaléka, következesképp a pedagógusuk 99 százaléka igent mondott rá. A két nagy szakszervezet viszont kitart amellett, hogy a távozók száma jelentős és valójában több ezres.

(Kiemelt kép: diákok és tanárok közösen tiltakoznak a státusztörvény ellen 2023. április 24-én. Forrás: Madách Imre Gimnázium FB-oldal)