816 millió forintért újítanak fel egyetlen termet a Parlamentben

Bruttó 816 millió forintba fog kerülni a parlament Apponyi termének teljes felújítása, tudta meg a HVG Online.

2023. április 22., 14:42

Szerző:

Bruttó 816 millió forintba fog kerülni a parlament épületének egyetlen reprezentatív termének, az Apponyi teremnek a felújítása, tudta meg a HVG Online. A felújítás ára négyzetméterenként több mint 50 millió forintra jön ki, és igaz, hogy az Országgyűlés Steindl Imre által tervezett épülete eléggé egyedi, így egy felújításnak is sok egyedi elemet kell figyelembe vennie, az összeg még ehhez képest is nagynak tűnik.

A HVG kiemelte ugyanis, az Apponyi terem, amelyet reprezentatív delegációk fogadására lehet használni, még mindig sokkal kevésbé drága és díszes mint a Vadászterem, vagy a Delegációs terem. A termet ráadásul az Országgyűlés egyik legfontosabb tesületén, a Törvényalkotási bizottságon kívül alig használja valaki ülésekre.

Ráadásul az összeg brutálisnak tűnik ahhoz képest is, hogy tavaly, Novák Katalin beköltözése előtt a Sándor-palotát sminkszobával és moziteremmel is felszerelték mindösszesen 280 millió forintból, itt viszont csupán egyetlen teremről van szó. A közbeszerzési felhívás a nagy összeget úgy indokolja, hogy a 160 négyzetméteres ülésterem mellett annak fa mennyezetburkolata, a szomszédos 57-es terem és a padlástér is munkaterület lesz, így a végleges 375 négyzetméteres munkaterület és a különleges kívánalmak indokolják az összeget.

Az Apponyi-terem felújítási tervei viszont ahhoz képest is drágának tűnnek, amennyiért 2017-ben a jóval nagyobb, 190 négyzetméteres Delegációs termet újították meg, ott a munka költsége bruttó 511 millió forint volt. Az is hozzátartozik azonban a képhez, hogy az Országgyűlés a számos felújítási munka miatt lehetséges, hogy hamarosan, rövid időre a szemközti, Kossuth téri Igazságügyi Palotába (volt Néprajzi Múzeum) kell, hogy ideiglenesen átköltözzön – bár erről végleges döntés még nem született.

(Kiemelt kép: a Parlament Apponyi-terme. Fotó: parlament.hu)