Bocsánatkérést követel Orbán Viktortól a Párbeszéd, miután a miniszterelnök a gyöngyöspatai roma gyerekek ellen uszított

2020. január 12., 19:25

Szerző:

„A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja és mélységesen elítéli, hogy Orbán Viktor – minden, demokratikusan gondolkodó politikushoz méltatlan módon – félreérthetetlenül cigányozni kezdett, és hogy kijelentéséhez a Fidesz-kommunikáció is csatlakozott a hétvégén”

– idézi a 24.hu a párt vasárnap közleményét. A Párbeszéd  szerint miniszterelnöknek és pártjának minimum két okból kell visszavonnia a gyöngyöspatai gyerekekre vonatkozó kijelentését, egyúttal elnézést kérnie, részint a nyíltan rasszista és uszító hang miatt, részint azért, mert kétségbe vonta a független magyar bíróság ügyben hozott ítéletét.

„Ha Orbán Viktor magát minden magyar ember miniszterelnökének és európai politikusnak tartja, akkor érthetetlen, hogy megkérdőjelezi a gyöngyöspatai gyerekek minőségi oktatáshoz való jogát. A Párbeszéd szerint egy miniszterelnöktől elfogadhatatlan, hogy különbséget tesz magyar és magyar ember között, emellett azt vallja, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, amelyeket nem illetnek meg az alapvető jogok. Ráadásul egészen hajmeresztő módon arra is utal, hogy a gyöngyöspatai gyerekeknek meg kellene dolgozniuk azért, hogy tanulhassanak. A Párbeszéd követeli, hogy Orbán azonnal kérjen bocsánatot! A munka nélkül kapott pénz ügyében pedig azt javasoljuk a kormányfőnek, hogy mindenekelőtt a saját családjában és holdudvarában tegyen rendet, akik érdemtelenül, munka nélkül gazdagodtak meg ebben az országban” – hangzik a közlemény.

Orbán Viktor a csütörtöki évindító Kormányinfó sajtótájékoztatón ejtette el a következő megjegyzést:

– Általánosságban azt kell mondanom, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Most két ilyen ügy van, ahol az emberek igazságérzete sebet kapott. Az egyik ilyen a gyöngyöspatai. Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha ott élnék, megkérdezném, ez hogyan van? Valamilyen okból, a velem egy közösségben élők egy nagy összeget fognak kapni, munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök. Én nem tudom pontosan mit kell tenni, de ez nem maradhat így, az bizonyos.

Ezután arról kezdett el beszélni, lehetetlen, hogy Magyarország fejenként milliókat fizessen ki azoknak a fogvatartottaknak, akik sikerrel pereltek a fogvatartási körülményeik miatt.