Palkovics László minisztériuma szerint az MTA csak az Orbán-kormányra akar nyomást gyakorolni

2018. szeptember 12., 10:37

Szerző:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) értetlenül áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedd esti nyilatkozata előtt, miszerint elakadtak a tárgyalások a tárca és az Akadémia között - áll az ITM szerdai közleményében, amelyben kifogásolják, hogy az MTA a közleménnyel nyomást próbál gyakorolni a kormányra.

– A Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság megkapott – áll a dokumentumban.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

– Szomorú és sajnálatos, hogy az MTA különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák - írta a tárca, amely szerint abban a hazai K+F+I rendszer (kutatás-fejlesztési, innovációs irányítási rendszer) finanszírozási és strukturális kérdéseiről van szó, javaslatokat tartalmaz az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúra átalakítására és optimalizálására, az egyetemekkel való együttműködés hatékonyabbá tételére.

– Javaslati elemeit illetően teljes mértékben megfelel az MTA-elnökség hivatkozott közleményében megfogalmazott elvárásoknak és megoldásoknak

- írták.

Amint arról beszámoltunk, kedd este az MTA közleményben tudatta, hogy megszakítja a tárgyalásokat a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az ITM-re bízná az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami nagy felháborodást váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is. Az MTA tárgyalásokat kezdett az ITM-el. Augusztusban Lovász Lászlóék levélben foglalták össze az Akadémia javaslatait, egy közös Kutatóhálózati Tudományos Tanács létrehozását is javasolva. A minisztérium erre szeptember 10-ig nem reagált.

Szeptember 10-én az MTA elnöke és a miniszter szóban egyeztetett, és Palkovics László átadott egy munkaanyagot. Az MTA állítja, hogy ebből az derült ki, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek pedig egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek konszolidáción és profiltisztításon mennének át.

Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Lovász László, az MTA elnöke a vezetői kollégium keddi ülésén elmondta, hogy az intézethálózat integritásának megsértés nem elfogadható a számára.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.