Palkovics: Betétdíjasak lesznek a PET-palackok

2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások, így a PET-palackok és az alumínium dobozok Magyarországon. Palkovics László miniszter a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében hangsúlyozta, hogy dolgoznak a betétdíj-bevezetés szabályain.

2022. szeptember 16., 21:32

Szerző:

A Greenpeace Magyarország 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

A júliusi esemény után a Greenpeace levélben is elküldte kérdéseit Palkovics Lászlónak, amelyre most részben választ is kapott – ebben a miniszter leírja, hogy a kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépési dátuma 2024. január 1. Az, hogy végre van céldátum az üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok betétdíjas rendszerének bevezetésére, üdvözlendő és régóta várt lépés, bár ennek 2024-ben történő életbelépése csúszás az eredeti 2023-as céldátumhoz képest – írja a Greenpeace közleménye.

(Kiemelt kép: Saját építésű hajóról pakolnak le összegyűjtött hulladékot a célban a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)