Ötmilliós fizetése ellenére se saját autója, se egyéb megtakarítása nincsen Matolcsy Györgynek

2019. február 1., 03:21

Szerző: Bíró Veronika

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének ingatlanvagyona nem gyarapodott tavaly az imént közzétett vagyonnyilatkozata szerint. Még mindig tulajdonosa egy balatonakarattyai családi háznak, amelyhez 50 százalékban örökléssel, 50 százalékban pedig adás-vétellel jutott. Igaz, semmilyen más vagyona sem nőtt, de lett még egy állása.

A jegybank elnökeként havi jövedelme 5 millió forint. Emellett havi 750 ezer forintot kap, mert tavaly február óta a Budapest Institute of Banking Zrt. banki, pénzügyi témakörben indított tanfolyamain témavezetői, lektorálási feladatokat lát el és a vizsgabizottságban is részt vesz.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Jármű nincs a nevén, vagyonnyilatkozata alapján milliós fizetése ellenére semmilyen más megtakarítással nem rendelkezik.

A kapott juttatások között feltüntette az évi 540 ezer forintos cafetériát, a havi 14 ezer forintos étkezési jegyet, a bruttó 20 ezer forintos napidíjat, amit külföldi tartózkodás esetén kap. Emellett egy meg nem nevezett típusú személygépkocsit és egy mobiltelefont kapott használatra.

 

Cikkünk egy sorozat része, 2019. január 31-ig ugyanis az országgyűlési képviselőknek, a függetlenként politizáló Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok politikusainak le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, de ugyanerre kötelezi a törvény az Orbán-kormány tagjait, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnökét, illetve a legfőbb ügyészt is. Kattintsanak!

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.