Ötmilliárdért vették meg a Rác fürdőt

A fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. egyedüli licitálóként jutott a 11 éve zárva lévő fürdőhöz.

2021. május 31., 13:53

Szerző:

Egy hétfői árverésen kicsivel több mint ötmilliárd forintért felvásárolták a Rác fürdőt, a licitet egyedüli versenyzőként a Budapest Gógyfürdői és Hévízei Zrt. nyerte – írja a Népszava

A Széchenyi Gyógyfürdő Márványtermében tartott, a Rác Nosztalgia Kft. vagyontárgyainak értékesítésére ma délelőtt megrendezett nyilvános árverésen alig tucatnyian vettek részt. Kollár Dávid Mihály felszámolóbiztos a szokásos jogi formaságok után röviden bemutatta a nyilvános árverés két tárgyát: a 2070 négyzetméteres szállodát, valamint a 3333 négyzetméteres Rác fürdőt. Elmondta, hogy az ingatanokat jelentős jelzálog terheli és az új tulajdonosnak több korlátozással is számolnia kell.

Az árverésen egyetlen cég szeretett volna licitálni: a Budapest Gógyfürdői és Hévízei Zrt. A cég az előírásoknak megfelelően befizette a 254,4 millió forintos árverési előleget. A licit mindössze 12 percig tartott, amelyet követően szolid taps után Szűts Ildikó, a BGYH Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, a cég kikiáltási áron, vagyis 5,088 milliárd forintért vásárolta meg a fürdőt és a szállodát.

A felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdőre és a mellé épített 67 szobás szállodára márciusban nyilvános árverést hirdetett a fenti ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A kikiáltási ár valamivel több mint 5 milliárd (5 088 240 000) forint volt, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg összege 254,4 millió forint. Az értékesítési eljárást azonban egy nappal a március 26-ára hirdetett árverés megkezdése előtt érvénytelenítette a felszámoló, mondván sérült a titkosítás. Majd május elsején ismét meghirdették gyakorlatilag ugyanazon feltételekkel. Ezen a liciten szerezte meg az ingatlanokat a BGYH.

(Kiemelt kép: A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban, 2020. január 29-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.