Öt újabb vagyonkezelő alapítványt hoz létre a kormány

Az MSZP elnöke egy törvénymódosítással szigorítaná az alapítványi vagyon felhasználásnak feltételeit.

2021. április 1., 12:22

Szerző:

Az utóbbi időben a kormány sorban hozta létre a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, ilyen többek között a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelyet sokan ellen-CEU-ként szoktak azonosítani, de ilyen alapítványokba szervezik ki az egyetemek működtetését is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményéből kiderül, hogy hamarosan további öt új ilyen alapítvány létrehozása várható.

Az ilyen alapítványok jelentős állami vagyon kapnak, és kuratóriumaik vezetésével pedig az eddigi tapasztalatok szerint a kormányhoz lojális szereplőket bíznak meg. Mivel a kuratóriumok lényegében kikerülnek az állami befolyása alól, ellenzéki szereplők a menővert privatizációként értékelik, amelynek segítségével hatalmas közvagyon kerül kormányközeli emberek, sokszor aktív politikusok kezébe.

A csütörtöki közlemény szerint a már meglévő vagyonkezelő alapítványok mellé az alábbiak kerülnek még:

  • Hauszmann Alapítvány. Ez részben Hauszmann Alajos életművét gondozza majd, emlékházat is létrehoz, és „a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja” is helyet kap benne.
  • Jövő Nemzedék Földje Alapítvány. Ez mezőgazdasági és erdészeti földeket kezel majd, és agrárképzéssel is foglalkozik.
  • Magyar Kultúráért Alapítvány. Amint a nevében is benne van, kulturális és nevelési-oktatási tevékenységeket finanszíroz majd, továbba, mint írják, "kreatívipari innovációk létrejöttét" is támogatná.
  • Makovecz Campus Alapítvány. Ez a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi piliscsabai kampuszának épületeit kezeli majd.
  • MOL - Új Európa Alapítvány. Ez a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetséggondozását jelöli ki célul, de gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat is segítene. Mint kiderült, ez az alapítvány megkapja a maradék állami Mol részvényeket is.

 

A kormány egy friss törvényjavaslata tovább erősíti ezeknek az alapítványoknak az önállóságát: a működésükre vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható, és a kuratóriumok megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja. Indításként a vagyonkezelő közalapítványok a törvény alapján legalább 600 millió forintos vagyont kapnak. A törvénytervezetből az is kiderül, hogy az eddigieken túl alapítványi fenntartásba kerül a Debreceni, a Nyíregyházi, az Óbudai, a Pécsi, a Szegedi, a Semmelweis, a Testnevelési, a Táncművészeti, a Budapesti Gazdasági, a Tokaj-Hegyalja és a Dunaújvárosi Egyetem is. Ezekről a kormány már korábban döntött.

A 444.hu azt írja, hogy a kormány javaslataival párhuzamosan Tóth Bertalan, az MSZP elnöke benyújtott egy olyan törvénymódosítást is, ami kiterjesztené a közbeszerzési törvény hatályát a vagyonkezelői alapítványokra. Ennek az az értelme, hogy ha már kiszervezik hozzájuk az állami vagyont, ne lehessen teljesen ellenőrizetlenül elkölteni azt. „A közvagyon privatizálásának és ellopásának semmi köze a tehetséggondozáshoz” – idézi a lap a párt közleményét, amely szerint az alapítványoknak juttatott vagyont inkább a költségvetésben kellene tartani, és az állami oktatásra kellene többet költeni.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Mathias Corvinus Collegium (MCC) speciális képzési intézmény bejárata a főváros I. kerületében, 2016. április 16-án. Fotó: MTVA/Bizományosi | Róka László)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.