Öt tankönyvkiadó beperelte az államot, mert eljárás nélkül elutasították tankönyveik engedélyének a meghosszabbítását

2018. szeptember 3., 15:15

Szerző:

Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó pert indított a magyar állam ellen. Kiderült ugyanis, hogy hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét további öt évre, ezt eljárás lefolytatása nélkül visszautasították – írja az Átlátszó.

Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke azt mondta a portálnak, hogy ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól. Ha elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok.

Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Több tankönyves kiadó, négy kisebb és egy nagyobb cég azért indított pert a magyar állam ellen, mert mostanra derült ki, hogy hiába szerettük volna meghosszabbítani a tankönyveink engedélyét, hiába fizettünk be ezért sok pénzt, a kérelmünket eljárás lefolytatása nélkül visszautasították. Mi magánkiadók vagyunk, miközben a teljesen ugyanolyan paraméterű állami kiadó tankönyveinek az engedélyét meghosszabbították. Úgy gondoljuk hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, és azért perelünk, mert ha most ebbe belenyugszunk, akkor 2019 után az iskolákban már nem lesznek használhatók azok a könyvek, amelyeket sok-sok éven át használtak

– mondta Romankovics András.

A kiadók összesen 21 tankönyvre adtak be hosszabbítási kérelmet, így a bíróság 21 tárgyalást tűzött ki az ügyben. Az első tárgyalási nap szeptember 5-én lesz a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Romankovics szerint bonyolítja a dolgot, hogy nem egy, hanem hat vagy hét bíró tárgyalja majd az ügyeket, tehát nem biztos, hogy ugyanolyan következtetésekre jutnak.

Amint azt augusztusban mi is megírtuk a Népszava nyomán, az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetésével párhuzamosan a kormány két típusú tankönyvet vezetne be az állami iskolarendszerben, egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletűt. A közoktatásban kialakult válsághelyzetről ma megjelent cikkünkben írtunk.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.