Orvosi Kamara: ha a kormány nem rendezi az orvosok bérét, a járvány után újabb jelentős részük távozhat a közegészségügyből

2020. április 5., 09:18

Szerző:

„A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint

egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal”

 – tudatta friss közleményében az érdekképviseleti testület. Azt írták, januárban mértéktartó javaslatot tettek a bérrendezésre, mert az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

„Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó.

Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet” – írja a kamara.

Azt elismerik, hogy az alacsony bérezés miatt a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás is sokat segít, de azt írják, a magyar orvostársadalom bajára „nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés”. „Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el.” – zárul a közlemény.

 

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.