BruzOrszágszerte megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk tiszteletére

Október hatodika nemzeti gyásznap és ünnep is hivatalosan.

2021. október 6., 06:00

Szerző:

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója, október hatodika alkalmából –  írja az MTI.

A központi megemlékezés szerda reggel – a hagyományoknak megfelelően – az Országház előtt kezdődik. A Kossuth Lajos téren reggel 8 órakor felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját.

A Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 10 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet. Ezt a rendezvényt a Nemzeti ünnepek és emléknapok nevű Facebook-oldalon élőben is közvetítik.
Emellett számos vidéki településen és a határon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékeznek.

(Kiemelt kép: Katonai tiszteletadás az Országház előtti Kossuth téren, ahol ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, 2020. október 6-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)