Orbántól, Lázártól és Balogtól kér segítséget az ORÖ, Farkas két és fél milliárdos kárt hagyott maga után

A szervezet csődközelben van. Még 840 millióval tartozik.

2017. június 29., 16:08

Szerző:

A Lungo Drom-os képviselők, Lakatos Oszkár és Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke erről az után beszélt budapesti sajtótájékoztatón, hogy Balogh János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), a szervezet jelenlegi elnöke tájékoztatta a képviselőket az ORÖ gazdasági helyzetéről.

Lakatos azt hangoztatta: Farkas Flórián volt ORÖ-elnök nem 1,6 milliárddal, hanem 2,5 milliárd forinttal „terhelte le” az országos önkormányzatot, mert még mindig jönnek visszafizetési kötelezettségek, amelyekről eddig nem tudtak. Az ORÖ jelenlegi fizetési nehézsége Farkas elnökségének idejéből adódik – mondta. Lakatos közölte azt is, Balogh János elmondta a képviselőknek, hogy szerdán levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, valamint Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, segítséget kérve a kormánytól a pénzügyi nehézségek miatt. Szerinte az ORÖ-elnök közölte azt is, hogy a helyzet kezelése érdekében értékesíteni kívánják a Híd a munka világába program megmaradt ingatlanjait. Elmondta, hogy az ORÖ-nek korábban tableteket szállító cég 73 millió forintot követel a szervezettől, és ha emiatt az önkormányzat számlája „inkasszó alá kerül, akkor gyakorlatilag fizetésképtelen” lesz az ORÖ.  Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kedden az ORÖ Dohány utcai székházában a nyomozó hatóságok 2016-os iratokat foglaltak le.

Hegedüs István és Lakatos Oszkár
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hegedüs István azt hangsúlyozta: kétségbeejtő helyzetben van az ORÖ, hiszen előre nem látható kiadások, költségek jelentek meg. Mint mondta, a tabletek ügyében már nem az ORÖ-nél pattog a labda, hanem a beszállítónál, hiszen már bármit megtehet.

A RomNet tegnap azt írta, hogy az ORÖ 930 milliós adósságot halmozott fel, és ma jelenti be, hogy csődbe ment emiatt.