Orbánék egyelőre nem akadályozzák meg az orosz oligarchák elleni szankciók meghosszabbítását

De jövő márciusban felvetik az aggályokat. 

2022. szeptember 7., 15:42

Szerző:

Magyarország végül támogatni fogja az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók meghosszabbítását, miután ejtette fenyegetését, hogy megvétózza, amennyiben nem törlik három orosz oligarcha nevét a feketelistáról – írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Szabad Európa. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, korábban a lap szintén diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy megvétózza a hamarosan megújítandó, Oroszország elleni szankciók több pontját, ha nem kerül le három orosz oligarcha az EU által korlátozásokkal sújtott személyek listájáról.

A lap névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva azt írja, hogy európai uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén a magyar képviselő azt mondta, hogy készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de a soron következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat egyes személyek vonatkozásában a munkacsoportokban.

Magyarország jelentések szerint Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot szerette volna eltávolíttatni azon személyek listájáról, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség.

A célzott szankciók érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség, írja a lap. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek találkozóján Brüsszelben 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.