Orbán Viktor: Angela Merkellel harcostársak voltunk

Így búcsúzott a miniszterelnök a leköszönő kancellártól.

2021. december 6., 16:48

Szerző:

„December 8-án Angela Merkel távozik a német kancellári hivatalból. A közép-európaiak életének egy darabja is vele távozik” – írta Orbán Viktor Szamizdat 14. című, a miniszterelnöki honlapon hétfőn megjelent írásában.

Orbán Viktor írásából kiderül, hogy Merkellel évekig „együtt ették” az ellenzék sovány kenyerét is. Majd a miniszterelnök kifejti: „Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz.

Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben (...). A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát”

 – emlékezett a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: ezt követően jött „a szakadás vagy inkább törés, nyílt törés” 2015-ben, „a migrációs invázió”. A kormányfő ezt olyan sérülésként jellemezte, ami „után már nem lesz olyan a sportoló mozgása, mint amilyen volt, rehabilitál, erőlködik, küzd, de inkább csak becsületből, tudja, s egy idő után beismeri, a régi formáját már nem tudja visszanyerni”.

A kormányfő úgy folytatta: a migrációs krízis önmagában is komoly próbatétel volt, de

„Rubiconná azért vált, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé”

 – sorolta. Orbán Viktor szerint mi, magyarok megértettük, hogy a németek „ezt nem problémának, nem bajnak, nem orvosolandó civilizációs betegségnek, hanem természetes, sőt kívánatos, mi több erkölcsileg magasabb rendű állapotnak tartják”.

„Az európai egység szövete felfeslett, már nem volt megállás. Migráció, gender, föderalizált Európai Unió, Európa elnémetesítése. Az európai együttműködés helyreállítása emberfeletti erőfeszítéseket igényel majd a posztmerkeli korszakban” 

– jegyezte meg. A miniszterelnök írásában felteszi a kérdést, vajon Angela Merkel nyitotta-e ki az ajtót a bajok előtt vagy ellenkezőleg, „ő inkább megtámasztani próbálta, de a baloldali nyomás őt is félretolta”. De Orbán hozzáteszi, erre a kérdésre csak a jövő adhat majd választ. 

„Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek” 

– áll az Orbán Viktor jegyezte Szamizdat 14.-ben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fényképezkedik a visegrádi csoport államfői találkozóján a lengyelországi Katowicében 2021. június 30-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/NurPhoto via AFP)

 

Tegnap 18:39

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.