Orbán Viktornak új szövetségese lett, megint repülhet a kormányzati repülőgéppel, amely véletlenül sem kormányzati repülőgép

Az új brazil elnök hívta meg a beiktatására. Jair Bolsonaro kedvelte a diktatúrát, és megölné a fiát, ha homoszexuális lenne.

2018. november 19., 18:52

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután telefonon megbeszélést folytatott Jair Bolsonaróval, Brazília megválasztott elnökével - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kormányfő gratulált a januárban hivatalba lépő új brazil államfőnek. Mint fogalmazott, nagy elismeréssel látja, hogy azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában.

Brazil elnökválasztás Jair Bolsonaro
Fotó: MTI/Ricardo Moraes

Hogy a hazájában szélsőjobboldalinak tartott Bolsonaro milyen értékeket képvisel, azt a 444 gyűjtötte össze:

  • Kijelentette, hogy nyíltan visszavágyik a brazil katonai diktatúrába, amelynek tisztje volt
  • Homofób, egyszer arról beszélt, hogy inkább látná holtan a fiát, mint hogy meleg legyen;
  • Egyszer azt mondta egy képviselőnőnek, hogy csak azért nem erőszakolja meg, mert nem érdemli meg;

Orbán szerint Magyarország kész arra, hogy a két ország kapcsolatrendszerében szintet lépjenek. Bolsonaro telefonbeszélgetésük végén meghívta a magyar kormányfőt elnöki beiktatására - közölte Havasi. Utóbbi nyilván azt jelenti, hogy megint dolga lesz a magyar Honvédség Airbus repülőgépének, amely hivatalosan továbbra sem kormánygép, viszont elképzelhető, hogy egy milánói operaelőadás miatt Orbán újra a fedélzetén repült.