Orbán Viktor fél év alatt 400 ezret takarított meg, magánrepülőgépes utat nem írt bele a vagyonnyilatkozatába

2019. február 1., 00:11

Szerző:

Fél év alatt 945 ezer forintról 1 millió 395 ezer forintra sikerült növelnie a megtakarítását Orbán Viktornak – derül ki a miniszterelnök január 31-én éjfélkor nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából, amelyben nincs nyoma annak a magánrepülőgépes útnak, amelyet Garancsi Istvántól kapott ajándékba 

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A miniszterelnöknek a negyedik kormánya megalakulásakor, 2018. június 5-én leadott vagyonnyilatkozata szerint 945 ezer forint volt a bankszámláján, 52 ezerrel kevesebb, mint a januári vagyonnyilatkozata leadásakor, de 200 ezerrel így is több, mint 2017-ben.

Ami a magánrepülőgépes utat illeti,  2018 nyarának egyik nagy botránya volt, hogy kiderült, a miniszterelnök július 25-én egy Bombardier Global 6000 típusú 17,5 milliárdos repülőgéppel utazott el Bécsből Várnába, a MOL Vidi Ludgorec elleni futballmérkőzésére. Később a sajtófőnöke, Havasi Bertalan árulta el, hogy az útját nem más, mint a cégeivel rengeteg közbeszerzést elnyerő Garancsi István fizette. Orbán Viktor egyébként parlamenti képviselőként nem fogadhatna el a fizetését – a tavalyi béremelés után havi 891 ezer forintot – meghaladó értékű ajándékot. Egy Budapest–Szófia út Bombardier Global 6000-rel 15 ezer euróba (átszámítva 4,75 millió forintba) kerül. A magánrepülőgépes útjával kapcsolatos aggályokat  – vagyis hogy megvesztegetés gyanúját veti fel, hogy a közbeszerzési nyertes Garancsi István fizette az útját – azzal rázta le, hogy harminc éve is így utazott, és ezután is így fog.

Mivel a Fidesz elnöki tisztségéért járó pénzt nem veszi fel, hivatalosan a törvény szerint a miniszterelnöki és az országgyűlési képviselői fizetéséből él. Autója vagy más ingó vagyona Orbán Viktornak nincs, ahogyan gazdasági érdekeltsége sem, de ugyanúgy, ahogyan tavaly, egy budapesti és egy felcsúti ingatlana van. Felerészt az övé egy 2002-ben vett társasház a főváros XII. kerületében, és egyedüli tulajdonosa egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak. Sikerült viszont tovább törlesztenie azt a 20 millió forintos lakáshitelt, amelyet még 2002-ben vette fel, a feleségével, Lévai Anikóval. Ez 2017-ben még 4 783 328 forinton, most viszont már csak 3 516 925 forinton áll.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.