Orbán Viktor szerint blöff a CEU távozása, a kormány nem foglalkozik vele

2018. december 3., 17:25

Szerző:

„A Soros-egyetem úgy megy, hogy marad. Mindenki tudja, hogy képzéseinek a jelentős részét továbbra is Budapesten tartja. Ez egy Soros-féle politikai blöff, amivel a kormány nem kíván érdemben foglalkozni” – írta válaszul a hvg.hu megkeresésére Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan. A portált az érdekelte, hogy a miniszterelnök mit gondol a CEU ma déleben tett bejelentéséről, hogy az egyetemnek kényszerűségből Budapestről Bécsbe kell kölktöznie, miután az Orbán-kormány nem írta alá megállapodást New York szövetségi állammal a Soros György által alapított egyetem budapesti működéséről.

A felsőoktatási törvény hírhedt tavalyi módosítása – amelyet Balog Zoltán volt humánerőforrás-miniszter nyújtott be, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára pedig kivételességi eljárásban fogadták el –, a lex CEU értelmében egy külföldi egyetem csak akkor folytathat oktatási tevékenységet Magyarországon, ha az anyaországában is képzést folytat. Ezt a CEU a New York állambeli Bard College-dzsal kötött együttműködés keretében már teljesíti, az Orbán-kormány azonban ennek ellenére nem hajlandó aláírni a megállapodást a New Yorkkal.

A CEU-t nyilvánvalóan a Soros György elleni hadjárat jegyében űzik el Magyarországról, a bécsi költözést pedig előrevetítette, hogy novemberben az egyetem alapítója Sebastian Kurz kancellárral és Heinz Fassmann oktatási miniszterrel tárgyalt az osztrák fővárosban. Találkozójuk után az oktatási miniszter úgy nyilatkozott, Bécs nagyon örülne, hogy egy olyan prominens és jó egyetem, mint a CEU az ő városukban költözne.