Orbán Viktor szakítással fenyegette meg az Európai Néppártot, aztán nagylelkűen visszakozott

Mintha az Fidesz pártcsaládjában nem lenne, aki már alig várja az együttműködés végét.

2018. június 19., 01:05

Szerző:

Finoman megfenyegette a Fidesz európai pártcsaládját, az Európai Néppártot (EPP) Orbán Viktor szombaton, a néhai német kancellár, Helmut Kohl halálának az első évfordulóján tartott beszédében – derül ki a EUObserver híréből. A miniszterelnök először azt mondta, lehetne alapítani egy bevándorlásellenes páneurópai pártot, ha az Európai Néppárt nem tér vissza a kereszténydemokráciához, aztán inkább 

– Az Európai Néppárt vezetői által a mi rovásunkra elkövetett hibák ellenére úgy döntöttünk, hogy kitartunk az európai pártcsaládunk mellett. Most könnyű lenne – tekintettel a 2019-es európai választásokra – létrehozni mondjuk egy új formációt a közép-európai országok hasonszőrű pártjaiból, vagy éppen egy bevándorlásellenes összeurópai formációt. Nem kétséges, nagyot hasítanánk a 2019-es EP-választásokon. De azt javaslom, álljunk ellen a kísértésnek, és tartsunk ki Helmut Kohl eszméi és pártcsaládja mellett. Dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot, újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez

– fogalmazott Orbán Viktor. (A beszédének ezt a részét idézte az MTI is, de akkor a magyar sajtóban még senki nem figyelt fel rá. Hétfőn elsőként a 444 vette észre a EUObserver hírét.) A teljes beszédet a lenti videón lehet megnézni, az idézett rész 19:20-nál kezdődik. 

Az egyébként kérdés, hogy az orbáni víziónak megfelelő bevándorlásellenes pártcsaládba ki szállna be talán a Janez Jansa-féle szlovén SDS-en kívül, hiszen még a V4 is széthúzó négyesfogatnak számít Szlovákiával és Csehországgal az egyik, Magyarországgal és Lengyelországgal a másik oldalon. (Ha az EU és a V4 között kell választani, az EU-t választom – mondta decemberben Rastislav Káčer szlovák nagykövet.) Ennek fényében ironikus, hogy akik körében a magyar miniszterelnök kiszólása egyértelmű sikert arathat, azt azok az EPP-hez tartozó kereszténydemokrata pártok jelentik, amelyek közül nemrég gyors egymásutánban a német CDU, a holland CdA és a finn KOK is jelezte, hogy a legszívesebben már a pártcsaládon kívül tudná a Fideszt. Mind a három párt kormányon van a maga országában, korábban pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is figyelmeztette Orbán Viktort a jogállamiság határainak a tiszteletben tartására.

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.