Orbán: Tovább lesznek nyitva a boltok és később kezdődik a kijárási tilalom

A részletekről még tárgyal az operatív törzs, délután vagy holnap várható döntés a boltokról és a kijárási tilalomról – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

2021. március 26., 08:07

Szerző:

Egyelőre nem tudni, mikor lesz a tetőzés – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök kiemelte, az elmúlt 24 órában 275 koronavírusos vesztette életét, 11 823 beteget ápolnak kórházban, 1480 személy van lélegeztetőgépen.

A nagyhétre várható korlátozásokkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: az elsődleges eszköz az oltás, de azért nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. 

A miniszterelnök kiemelte, a boltok néhány napon belül átállnak a négyzetméter-alapú nyitásra. Nyolc óra helyett valószínű este 10-ig vagy 11-ig kitolják a kijárási korlátozás időpontját, a boltoknak így elég este 9-kor zárni. A pontos részleteket a Magyar Közlönyben ismertetik majd.  

Kiemelte, a brit mutáns háromszor annyi embert tud megfertőzni. A fiatalokat arra kérte, fokozottan tartsák be az intézkedéseket, mert most már önmaguk miatt is fontos. A brit mutáns a fiatalokat is ledönti a lábáról, ők is bekerülnek a kórházba, és nehezen jönnek ki onnan – tette hozzá.

Mint mondta, az EU-csúcson kiderült számára, hogy aki nem rendelt időben keleti vakcinát, azok az országok nagy lemaradásban vannak. Más országban kétséges a szabad nyár. 

„Én tudom, hogy szabad nyarunk lesz, a többieknek nagyon meg kell birkózniuk, hogy jobb nyaruk legyen, mint a tavalyi volt” – mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot.

Szerinte az EU-t csak az ár érdekelte, pedig jobb lett volna, ha inkább arra fókuszálnak, hogy egyáltalán legyen vakcina. Kiemelte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinák beszerzésében tanúsított eredményeit.

Mint mondta, 400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk, az oltottak száma elérte az 1,8 milliót, csaknem 600 ezrer ember pedig már a második oltást is megkapta. Raktárban van 250 ezer Szputnyik-vakcina, de ezeket még ellenőrizni kell, ez több napot vagy hetet is igénybe vehet.

Kiemelte, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináival már be lehet oltani a várandós kismamákat is, így mától ők is regisztrálhatnak az oltásra. 

Az iskolák esetében 102 ezer iskolai dolgozó közül már 20 ezret beoltottak. A többiek április 10-ig kaphatják meg az első oltást, majd nyolc-kilenc nap várakozás után van esély arra, hogy az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak. 

(Kiemelt kép: Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)