Orbán Viktor már szóba se akar állni az Európai Néppárttal az EP-választás előtt

2019. május 15., 10:14

Szerző:

Nem volt hajlandó fogadni a néppárti „bölcsek tanácsát” Orbán Viktor a május 26-i EP-választás előtt – írja a Népszava. A háromtagú testületet akkor állították fel, amikor az Európai Néppárt (EPP) felfüggesztette a Fidesz tagságát a konzervatív pártcsaládban. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke vezeti, rajta kívül még Hans-Gert Pöttering volt EP- és EPP-elnök, illetve Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a tagja. Egyikük akart nem hivatalos keretek között tárgyalni a magyar kormányfővel – hogy kicsoda, az a Népszava cikkéből nem derül k –, de elutasító választ kapott. 

Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Márciusban még nem úgy nézett ki, hogy Orbán Viktor szóba sem akar állni a néppárti politikusokkal, Novák Katalin Fidesz-alelnök márciusban legalábbis még úgy nyilatkozott, a „bölcsek tanácsa” próbál tényszerű tájékoztatást akar kapni a magyar döntések hátteréről, ez pedig esélyt ad arra, esélyt ad, hogy hitelesebben értékeljék a Fidesz tevékenységét. Válaszul a néppárti bölcsek tanácsára egyébként a Fidesz is létrehozott egy háromtagú testületet, amelynek Novák Katalin, Szájer József fideszes EP-képviselő és Varga Judit, a európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a tagja.

A Fidesz és az Európai Néppárt viszonya először az Orbán-kormány Soros- és EU ellenes plakátkampánya miatt fordult hűvösre, néhány héttel azután pedig, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt kijelentette, hogy ha a fideszes EP-képviselők szavazatain múlik, akkor ő inkább nem is akarna az Európai Bizottság elnöke lenni, Orbán Viktor jelezte, hogy pártja nem támogatja többé a bajor politikus csúcsjelöltségét. A magyar miniszterelnök ezt GHeinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Oztrák szabadságpárt elnöke mellett jelentette be május 6-án. Négy nappal korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó szélsőjobboldali Liga vezetője volt a vendége. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.