Orbán: az átlagfogyasztó családok havonta 181 ezer forintot spórolnak

Orbán Viktor szokásosan a Kossuth Rádióban kezdte a péntek reggelt, ahol szóba került a rezsicsökkentés csökkentés, az európai gazdasági helyzet és az aszály.

2022. július 29., 07:59

Szerző:

„Magyar ember úgy gondolkozik, hogyha baj van, leginkább magára számíthat” – kezdte Orbán Viktor a beszélgetést a Kossuth Rádióban az EU gázspórolási terveivel kapcsolatban. Szerinte elsősorban önmagunkra számíthatunk ebben a kérdésben.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a szankciós stratégia nem működik, a Nyugat és pár ország ezt pedig nem veszi észre. Szerinte stratégiát kell váltani, ugyanis jelenleg a háborús gazdaság előszobájában vagyunk, és ha így folytatódik, akkor januárra ténylegesen háborús gazdaság lesz Európában. Hangsúlyozta, hogy a szankciók és a fegyverszállítás nem megoldás. Szerinte már proxy háború van, amit egy egyszerű orosz-ukrán béketárgyalással nem lehet befejezni. Szerinte a Nyugat már bevonódott a háborúba, így csak egy amerikai-orosz megállapodás hozhat megoldást a háborús helyzet befejezésére.

Orbán kijelentette, hogy lesz elég gáza Magyarországnak, ugyanis Szijjártó már évek óta dolgozik azon, hogy minél több ország felé legyen kialakítva gázösszeköttetésünk. Megemlítette, hogy alkudoznak az oroszokkal, hogy még jusson nekünk gáz, ami nyáron meg is történhet, ha a németek nem „einstandolják”.

A miniszterelnök elmondta, hogy segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról. Többek között ezért tiltották be a tűzifaexportot, valamint ezért kell megvizsgálni, hogy újra lehet-e nyitni a barankőszén bányáinkat. A csökkentett rezsicsökkentéssel kapcsolatban felsorolta, hogy a családok az áramon 56 ezer forintot, gázon pedig 125 ezer forintot spórolnak.

Szerinte október – november lesz egy vízválasztó, ugyanis ekkor derül ki, hogy átáll-e Európa a háborús gazdaságba.

Orbán szerint az Egyesült Államok miatt nincs még vége az orosz-ukrán háborúnak, ugyanis fegyvert és pénzt egyaránt küldenek az ukránokat. Ezzel rámutatott, hogy a háborút az amerikaiak finanszírozzák. Szerinte a félidős amerikai választások eredménye befolyásolhatja a háborút.

Az aszállyal kapcsolatban elmondta, hogy ő is szembesült a helyzettel, szerinte a napraforgótermésre már „keresztet vethetünk”. Viszont hangsúlyozta, hogy az időjárás ellenére lesz elég élelmiszer Magyarországon, sőt exportálni is fogunk, de ez kisebb volumenű lesz, mint a korábbi években. Így nem lesz akkora termés, amivel el tudnánk látni 20 millió embert, mint máskor – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án. Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.