Orbán Viktor: Az EU kérését nem tudjuk teljesíteni, Magyarország továbbra sem fogad EU-n kívüli állampolgárokat

2020. július 2., 09:48

Szerző:

Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai előtt. Kivételt csak Szerbia képez − jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán.

Az Európai Unió azt javasolta Magyarországnak, hogy nyissa meg a határait 14 nem európai uniós ország előtt. Az Operatív Törzs csütörtök kora reggel ült össze és tárgyalta a kérdést.

A miniszterelnök közölte, hogy a járvány második hulláma még nem indult el, de úgy döntöttek, hogy visszaállítják az átutazóknak kötelező jelleggel a humanitárius korridort. Mindenkinek ezt kell használni, aki átmegy Magyarországon, hasonlóan a járvány tetőpontján elrendelt intézkedéshez. Ezt az útvonalat majd el sem hagyhatják az utazók.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a határellenőrzések továbbra is maradnak, az EU kérését viszont nem tudják teljesíteni.

ĺgy Szerbia kivételével továbbra sem fogad Magyarország EU-n kívüli állampolgárokat.

− Ez ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével

− indokolta a kormányfő. 

Beutazási tilalmat márciusban rendelt el az EU a nem uniós állampolgárok részére. 

Az Európai Unió Tanácsa döntése alapján ezt részben feloldották, és július 1-től a következő országok állampolgárai korlátozások nélkül beléphetnek az EU területére: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.