Orbán Viktor kisbusza azon a horvát szigeten volt, ahol megállt a honvédségi repülő

A katolikus törvényhozók római találkozójára elég bonyolultan sikerült eljutni a miniszterelnöknek és csapatának. 

2021. augusztus 30., 17:24

Szerző:

A miniszterelnököt és a csapatát több helyszínen szedte össze az egyre inkább kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X. A gép egyébként a Magyar Honvédség tulajdonában áll. Orbán Viktor és más kormánytagok utazásáról először a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs számolt be, írja a 24.hu. Az államtitkár által augusztus 27-én közzétett képen a miniszterelnök Cristoph Schönborn bíborossal fog kezet Rómában. 

A 12. alkalommal megrendezett találkozón Novák Katalin tárca nélküli miniszter is részt vett. Orbán Viktorról már a találkozó előtt kiderült, hogy már augusztus 26-án Rómában tartózkodott. A 24.hu ezzel kapcsolatban meg szerette volna tudni, hogy vajon a honvédségi géppel utazott-e a miniszterelnök Rómába. A miniszterelnök sajtófőnökétől azonban választ nem kapott a lap. 

A repülési információk szerint a Falcon augusztus 26-án délben szállt fel a kecskeméti repülőtérről. A gép egy rövid balatoni érintővel Budapesten landolt, ahol nagy valószínűséggel Novák Katalint vették fel. A gép azonban nem rögtön Rómába tartott, hanem Horvátország felé vette az irányt. A gép akkor kapcsolta ki a jeladót, amikor Brac szigetéhez ért. 

A 24.hu a honvédségi gép horvátországi kitérője és a lap birtokába jutó felvételek miatt, amiken látható a miniszterelnök kisbusza, újra megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét. Havasi Bertalan a következőt válaszolta az újságnak: „a hivatalos programok során a miniszterelnök mindig a hivatalos előírások szerint utazik, biztosításáról a Terrorelhárítási Központ gondoskodik. Családtagjai költségeit pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően ő maga állja”.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelbe, 2021. június 25-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / AFP)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.