Orbán Viktor itthon a szankciók ellensége, Brüsszelben a barátja

Orbán Viktor is aláírta Brüsszelben az Oroszország elleni nyolcadik szankciócsomagról szóló nyilatkozatot, ahogy tette ezt az előző hét szankciócsomag esetében is. Mindeközben itthon arról beszél, hogy Brüsszel hazudott, amikor azt mondták, ezek véget vetnek a háborúnak.

2022. október 1., 15:24

Szerző:

Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács és az EU állam- és kormányfői testülete, az Európai Tanács szeptember 30-án, délután kiadott nyilatkozatát, melyben ez áll: „Megerősítjük az Oroszország illegális intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseinket. Tovább növeljük a nyomást Oroszországra, hogy fejezze be agresszív háborúját” – idézi a Népszava. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy Oroszország négy ukrán területet magához csatolt.

Mivel Orbán Viktor az Európai Tanács tagja, ő is aláírta a deklarációt, ami a nyomásgyakorlás és a szankciók fokozására szólít fel, bár itthon az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket okolja az magyar gazdasági helyzetért, ezek megszüntetését sürgeti.

Azzal vádolja Brüsszelt, hogy hazudtak, mikor azt ígérték, hogy a szankciók jobban fognak fájni Oroszországnak, mint Magyarországnak, és véget vetnek majd a háborúnak. A nemzeti konzultációt is a szankciók elleni harc jegyében írták ki. 

Még pénteken a rádióban is arról beszélt, hogy a szankciós politika felelős a válságért, de ezeket a döntéseket ki lehet javítani. Az uniós vezetők azonban nem tettek olyan ígéretet, hogy a szankciók véget vetnének a háborúnak, annyit mondtak, hogy ezekkel gyakorolnak nyomást Oroszországra, és hatásosak, mert súlyos károkat okoznak Moszkvának. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a negyedik és az ötödik szankciós csomag bevezetésekor azt is hangsúlyozta, hogy ezek a csomagok nem csak „Oroszország gazdasági térdre kényszerítését célozzák,” hanem az orosz hadsereg az ukrán polgári lakossággal szemben elkövetett atrocitásaira és emberi jogi jogsértéseire adott válasz is. Az EU kézzel fogható eredményeket tudott felmutatni a szankciós csomagok bevezetése után, de az események fényében szükségesnek látták és látják, hogy tovább fokozzák a nyomást.

„Az EU országai eddig hét szankciós csomagot fogadtak el és úton van a nyolcadik. Valamennyit az Európai Bizottság dolgozta ki és a tagállamok hagyták jóvá, méghozzá egyhangúan” – mutat rá a Népszava. Szeptember 28-án az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a szankciók hatnak, keményen sújtják Oroszországot, és megnehezítik a háború fenntartását. Ehhez a véleményéhez egyhangúan csatlakoztak az állam- és kormányfők is, Orbán Viktorral egyetemben.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt (EPP) ülésének végén az Európai Parlamentben Brüsszelben 2019. március 20-án. Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.