„A természet soha nem bocsát meg” - Orbán irodájának falán üzent a Greenpeace a kormánynak

2020. május 20., 10:01

Szerző:

„A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetítette ki a Greenpeace a Karmelita kolostor falára kedd este a környezetvédelmi szervezet. Azt írták, Ferenc pápa szavaival üzenték a döntéshozóknak: a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá.

Ennek része a kormány döntése, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát, írták.

A Greenpeace azt írta, a biológiai sokféleség világnapjához és egyúttal a magyar természet napjához közeledve azt várja a magyar kormánytól:

  • állítsa végre vissza Magyarországon a környezet- és természetvédelmi minisztériumot,
  • biztosítsa független természetvédelmi hatóságokkal  hazánk természeti értékeinek megóvását,
  • és legyen első az utolsókból: csatlakozzon a klíma és élővilág megőrzéséért fellépő európai államokhoz.

A keddi törvénytervezet-visszavonásra az LMP is reagált, azt írták, "megdöbbentő esemény zajlott le kedden a parlamentben. A klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatok tárgyalása szünetében érkezett a hír, hogy a kormány visszavonja saját törvényjavaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Előremutató és fontos lépés lett volna, de a Fidesz az utolsó pillanatban megfutamodott". 

Az LMP közölte: ezzel a kormány a saját, egyébként is vérszegény "klímavédelmi" tervének első pontjánál megbukott. A párt magyarázatot vár,  hogy miért vonták vissza a törvényjavaslatot.