Én jól érzem magam a bőrömben – ÉLŐ közvetítés a miniszterelnök által tartott Kormányinfóról

2020. január 9., 10:34

Szerző:

Másodszor tartotta meg az év első Kormányinfóját - egyben nemzetközi sajtótájékoztatóját - Orbán Viktor miniszterelnök. Tavaly Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyett jelent meg Kovács Zoltán államtitkárral. A felállás ugyanez volt most is, a rendkívüli sajtótájékoztató 11 órakor kezdődött. A miniszterelnök fél órás beszámolót tartott a friss kormányzati döntésekről, majd az újságírók kérdéseire válaszolt csaknem két és fél órán át. Alább olvashatják közvetítésünket.

  • Lesz új családpolitikai akcióterv: a következő évben a négygyermekes anyáknak adott kedvezményeket a háromgyermekesekre is ki akarják terjeszteni. Hogy mi lesz ebből, jó kérdés, ugyanis a pénzügyminiszter szerint - akivel erről vitázik jelenleg - erre nincs forrás - közölte a kormányfő.
  • Borkai Zsoltról: „Nem vagyok egy peep show-szurkoló, de értem, hogy az emberek nagy része nem utasítja el a szórakoztatásnak ezt a formáját”. Sokan látták azt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, ennek nyilván volt hatása a győri választási döntésre, de az országos választás eredményekre Orbán szerint nem. Szerinte csak annyi történt, hogy az ellenzék egyes helyeken jobb jelöltet állított. Borkai azzal, hogy nem lépett vissza, "a legoptimálisabb döntést hozta a város szempontjából, de hogy ez a Fidesznek is a legoptimálisabb döntés volt-e, azt nem tudom megmondani". Orbán a Fidesz elnökeként nem hárítja el a felelősséget, minden elvesztett városért neki is van felelőssége. "Az egyetlen dolog, amit a mentségemre fel tudok hozni, hogy több városban nyertünk, mint ahol vesztettünk" – tette hozzá. Ha ez nem így lett volna, talán ma már nem ő lenne a pártelnök.
  • Boris Johnsonról: „Én nyertem már komoly ellenszélben választást. De azok csak könnyű esti fuvallatok voltak, amihez képest ő most nyert. Mindenki ellene volt, az egész világ Soros-hálózata is” - mondta Orbán, hozzátéve, jó együttműködésre készül majd a Brexit-támogató új brit miniszterelnökkel.
  • Két óra intenzív beszéd után Orbán érezhetően fárad, de próbál frappánsan humoros lenni. „Megvan a véleményem a zöldmozgalmakról. Görögdinnyék. Kívül zöldek, belül pirosak".
  • Meddőségi kezelések ügye: február 1-jétől teljesen ingyenes lesz a meddőséghez szükséges kezelés és gyógyszer. Orbán szerint már most is 90 százalékos támogatás van a meddőségi beavatkozásokra és gyógyszerekre, a támogatás a maradék 10 százalékra terjed ki február 1-jétől. Egyébként sem lenne helyes, ha ez az ágazat továbbra is üzleti alapon működne, mondta.
  • „Köszönöm, jól vagyok, én jól érzem magam a bőrömben. Van egy rendes állásom, kapok egy elég tisztességes fizetést a magyar adófizetők pénzéből, úgyhogy köszönöm, jól vagyok. Ameddig ezt a munkát folytatni kell, folytatni fogom. Befolyást erre a kormányra se pénzzel, se hatalommal se erővel nem lehet gyakorolni, mert én ezt nem engedem. én boldog vagyok abban a helyzetben, amiben vagyok„” - fejtegette egy arra utaló kérdésre, nem akar-e a miniszterelnöki szerepkörből visszavonulni.
  • A Hír Tv kérdésére beszélt a gyöngyöspatai kártérítésről. „Általánosságban azt kell mondanom: az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Most két ilyen ügy van, ahol az emberek igazságérzete sebet kapott. Az egyik ilyen a gyöngyöspatai. Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha ott élnék, megkérdezném, ez hogyan van? Valamilyen okból, a velem egy közösségben élők egy nagy összeget fognak kapni, munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök. A konkrét ügy is mélyen igazságtalan és ha valakit etnikai alapon sorolnak be egy osztályba, az nyilván szegregáció. Én nem tudom pontosan mit kell tenni, de ez nem maradhat így, az bizonyos. A képviselő úrral (gondolt itt Horváth Lászlóra - BLN), konzultálok is”. A másik ügy Orbán szerint, ami az embereket igazán zavarja, az olyan kártérítések, amiket bűnözők kapnak a rossz börtönkörülmények miatt.
  • Az RTL elővette a kormányfő vejét, Tiborcz Istvánt, de Orbán kitérő válaszokat adott. A csatorna úgy közelítette meg, hogy felelevenítette: Orbán fake newsnak nevezte, hogy EU-s támogatást kapott az Elios, miközben csak azért lett az, mert a kormány úgy döntött, nem adják be az Elios számláit az Európai Bizottságnak, hanem csak a magyar költségvetésnek, így magyar forrásból állták a számlát. Miért döntött úgy a kormány, hogy az Eliost a magyar költségvetésből fizetik ki, ha a beruházás EU-s forrásból is megvalósítható lett volna? Orbán válasza ez volt: az EU-s forrás nem támogatás. Mi is támogatjuk a magyar vállalkozókat, hogy fektessenek be külföldön, de sokkal kevesebbet tudunk hazahozni, mint amit innen elvisznek. A kettő közötti különbséget egyenlíti ki az uniós pénz, így vagyunk egyensúlyban. Így tehát az EU-s pénz nem ajándék. Ha 2030-ra hazánk egy főre eső gazdasági teljesítménye eléri az EU átlagának 85 százalékát, az EU-s források mértéke csökkenni fog, ezt majd a magyar gazdaságnak külföldi befektetéseiből kell pótolnia. Ha az EU-ba való befizetést nézzük, egy főre jutó nemzeti össztermék arányában többet fizet Magyarország, mint Hollandia, sőt, Svédország. „Az EU a folyamatos küzdelem világa, és érdekünk, hogy ne keveredjünk olyan vitába, amely csökkenti a pénzügyi lehetőségeinket” – közölte Orbán.
  • Az RTL kérdése, miért csak évente egyszer lehet tőle kérdezni, az ellenzéki média képviselőit a fideszesek vagy nem engedik be az eseményekre, vagy meg sem hívják őket, ez miért van. Orbán úgy fogalmaz, részben talál igazságot a megállapításban, „a következő két évben nagyobb számban állnak majd a miniszterek az újságírók rendelkezésére, mint a kampányban”. Orbán szerint nem évente egyszer áll újságírók elé, de fakenewsokkal nem küzd. „Magyarország minden polgára tudhat minden fontos kormányzati döntésről, én ennek a kötelezettségnek eleget is teszek, még ha nem is azokon a csatornákon, ahol önök szeretnék.”
Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója
Fotó: Szigetváry Zsolt
  • 22 olyan döntése volt a kormánynak, amit valóban én írtam alá. A KESMA létrehozása nem volt köztük, mondta, az egy magánalapítvány. Aztán hosszan lamentál az újságírók politikai beállítottságáról, ami szerinte többségében balliberális. „Én nem akarom megmondani egy újságírónak, mit írjon. De ebben a teremben most is nyilván ellenszélben vagyok. Ha itt a teremben titkos szavazást tartanánk arról, maradjak-e kormányon, 80-20 arányban veszítenék. A világban balliberális túlsúly van, igaz, sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzet, mint volt, az 50-50 egy optimista arány. De ahogy én sem vagyok független, önök sem, hiszen a nézeteinktől nem lehet függetlennek lenni” - üzente az újságíróknak.
  • Személycserék a kormányban: mindenki tudhatja rólam, hogy én nem szeretem a kapkodást. Nix ugribugri.
  • Bencsik Gábornak igaza van, túl hosszú volt a kampány. „Két év óta kampányban vagyunk. Ezt a szakaszt le kell zárni. Vissza kell térni a konzultációkhoz, másfél éve nem volt. Legalább kettőt szeretnék megindítani ebben az évben”.
  • Részletesen kitért végül Orbán az őt bíráló fideszesekre. „Ami a Navracsics miniszter urat illeti, az ő munkájára pedig számítok a következő időszakban. Ő az egyetlen olyan európai uniós biztos, aki Fidesz-tag. Egy fölbecsülhetetlen tudás birtokában van, amire én személyesen igényt tartok. Lázár Jánossal egy nagyon fontos és szép munkát végeztünk együtt, de közben úgy alakult a helyzet, hogy Hódmezővásárhelyet elvesztette. Neki ezt most vissza kell szerezni, miután ő a parlamenti képviselő ott, és ehhez sok sikert kívánok neki és minden segítséget meg is adok ehhez”.
  • „Némi önuralmat szeretnénk kérni” - ezzel Kovács Zoltán vágott közbe a talán harmadik kérdését kifejteni merő indexes újságírónak, aki többek között azt sorolta, ki mindenki fogalmazott meg mostanában kritikát a Fideszről, a Fideszből. 
  • Az ellenzéki pártokról: „Ellenzékből nyerni nem mondom, hogy könnyű, de az nem olyan nagy cucc. Kormányról nehezebb, nekünk ez kétszer sikerült és azon leszünk, hogy ez harmadszor is meglegyen és a nekünk szélre nyíló pártoknak erre minél kevesebb esélye nyíljon, de mondom, 2022-ig nem szeretnénk ezzel foglalkozni” - fogalmazott.
  • Az Origo kérdésére Karácsony Gergelyre tért ki. Mindent, amit Tarlós Istvánnak annak idején megígért a kormány, azt vállalni fogják Karácsony főpolgármestersége alatt is. „Sok sikert kívánunk a munkájához, aztán találkozunk négy év múlva Philippinél, mikor újra kampány lesz. Na de addig nem lehet kampányban élni" - mondta. 
  • Lehet-e javítani a Fideszen? Sajnos a Fidesz nem egy tökéletes képződmény, vagyis lehet. Az, hogy az ellenzék is nyerhet, azt nem egy természeti csapásnak kelél tekinteni. Ahol az ellenzéknek jobb jelöljeti voltak, ott nem ránk szavaztak. A miniszterelnök Churchilltől idézett: A győzelem sosem végleges, a vereség sosem végzetes. Nem szabad meglepődni azon, hogy az ellenfél a pályán van, a verseny minden egyes pártot arra késztet, hogy jobb teljesítményt nyújtson.
Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója
Fotó: Szigetváry Zsolt
  • A Reuters kérdésére elmondta: az ukrán elnökválasztás óta nem volt magas szintű találkozó Kijevvel. Ukrajna részéről olykor kifejezetten magyarellenes politikát tapasztaltunk, szeretnénk, ha ez megváltozna, de ehhez személyes találkozó kell.
  • A közmédia kérdésére a kormányfő Soros Györgyről beszélt, meglepő elismeréssel. „Nem akarom, hogy az a képzet alakuljon ki, mintha fixált lennék ebben az ügyben és akkor se alakuljon ki ez a képzet, ha az vagyok. De van egy egész klán, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon Európára. Politikusokat hálóz be, Amerikában még igazságügyi karriereket is támogat. Mit kezdjünk ezzel a jelenséggel? Óriási erőről van szó, de a legtöbb ország ezt nem teszi szóvá. Mindig vita van arról, mit gondolok valójában Soros Györgyről. Tehetséges magyar embernek tartom, épp ez a baj. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de nem velünk van, ezzel kell együtt élni” - fogalmazott.
  • Ami előttünk van, több mint két év, annak a kormányzásról kell szólnia. A kampányban legközelebb 2022. január 1-je után veszünk részt - fogalmazott Orbán, vélhetően a Fidesz-KDNP-re gondolt. Az országépítés aprómunkájára fordítjuk a következő időszakot. Sűrű és munkás két évnyi munkánk jön, mondta.
  • Pénz kell: a kormányfő szerint 2050-re klímasemleges országgá lehet válni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség.
  • A „klímabajnokságnak” az élmezőnyébe, első harmadába tartozunk. A magyarok nincsenek hozzászokva az olyan mondatokhoz, hogy megelőzzük a németeket, a hollandokat, az osztrákokat, pedig Orbán szerint így van. De a jövőben az energia 90 százalékát Paks fogja adni, 10 százalékát a Nap. A klímarongálókkal kell megfizettetni a szennyezés ára, a teher nem eshet a kicsik vállára. Ne emelkedjen az élelmiszerek ára, a családok terhe és nem fogadható el, hogy a kohéziós alapból tegyék át a pénzt a klímavédelemre. „Atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdálkodás, az atomenergiát nem megszüntetni, támogatni kell”- tette újra egyértelművé a kormányfő. 2021-től csak elektromos buszok lesznek minden nagyvárosban. 
  • 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot.
  • A kórházi várók, kórtermek, szociális helységek felújítása. Most elérkeztünk oda - fogalmazott Orbán -, hogy szerintem jogosak azok az észrevételek, hogy azok a helyiségek, ahol az emberek megfordulnak, azok nincsenek rendben. Minden várótermet fel kell újítani, amíg ez nem történik meg, más korszerűsítést nem tudunk támogatni.
  • Van egészségügyre vonatkozó terv is: a szakdolgozók és a nővérek elvándorlásának megállítása. Őket kell megtartani, 2-3 év alatt jelentős béremelés fog történni. Januárban 14 százalék, az év második felében, november 1-től pedig 20 százalékos emelés következik ne. Ettől a szakdolgozók és nővérek megtartását reméljük, noha óriási a csáberő Németországból.
Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója
Fotó: Szigetváry Zsolt
  • Működik-e a magyar modell Európa nélkül? Erre a kérdésre nem tudjuk a választ, kell egy új gazdaságvédelmi akcióterv. Szakmai kormányzati és intellektuális szempontból is izgalmas év lesz 2020, fogalmazott Orbán.
  • Az új magyar munkahelyek 38 százalékát Ázsia adja, Kína, Korea - ők voltak a legnagyobb beruházók 2019-ben - és Japán.
  • 1 millió 300 ezerrel kevesebb szegény él ma Magyarországon Orbán közlése szerint és egyharmadával csökkent a mélyszegénységben élők száma, de itt csak a nulla az elfogadható szám, mondta. Nőttek a minimálbérek, a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 millió főt. A szegénység fölszámolását kitűzte a kormány, el kell érni a csehek szintjét.
  • Új egységeket irányítottunk a határra. Ezt azzal indokolta Orbán, hogy nő a migrációs nyomás, 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. Ha szükség van rá, a csehek, lengyelek és a szlovákok azonnal segítséget tudnak nyújtani számunkra, de egy rendőri kontingenst mi is elindítottunk Macedónia felé.
  • Orbán Viktor az iraki magyar katonák helyzetére tért ki legelőször. Amennyire egy katona biztonságban lehet, a katonáink annyira biztonságban vannak. Minden föltétel adva van katonáink azonnali evakuálásához. A kérdés az, hogy kijövünk-e vagy sem, ezt alapvetően kormányközi kérdésnek tekintjük. A magyar kormánynak van egy megállapodása az iraki kormánnyal, hogy ott magyar katonák tartózkodhatnak. Ameddig az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, addig azt teljesítjük, ha felmondják, azonnal evakuáljuk a katonáinkat.

A miniszterelnök egyébként jókedvvel hangolódott az eseményre, Facebook-oldalán egy órával a kezdés előtt azt üzente az újságíróknak - Woody Allen 1977-es klasszikusa, az Annie Hallból vett idézettel -, "Vessetek a mókusok elé".

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.