Orbán Viktor maga írta meg a „börtönbizniszről” szóló kormányhatározatot

2020. január 21., 11:47

Szerző:

Orbán Viktor jegyzi a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélésékkel szembeni azonnali fellépésről” címet viselő kormányhatározatot, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben – vette észre a hvg.hu.

A határozatban az áll, hogy a kormány szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat

„egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel.”

A kormány felszólítja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy

a kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel.

Varga Juditot ezen kívül Orbán Viktor a hatályos jogszabályok felülvizsgálatára szólította fel.

Ezzel egy időben megjelent a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye is, amely szerint „a magyar kormány célja, hogy megállítsa a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos pénzügyi iparággá vált. A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már 12 ezer pert indítottak az állam ellen és 10 milliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal. 

Völner Pál igazságügy államtitkára a hétvégén jelezte, elkészült a határozat, miközben a kormány egyébként a saját törvényeivel megy szembe.