Orbán Viktor: Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát

A miniszterelnök ünnepi beszédében több időt szentelt a mai baloldal és a nemzetközi háttérhatalmak ekézésére, mint az '56-os hősökről való megemlékezésre.

2021. október 23., 17:37

Szerző:

Orbán Viktor az október 23-i megemlékezés részeként az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mondott beszédet szombat délután, miután a színpadon felcsendült az Ismerős Arcok Nélküled című száma. „Nem szokványos helyszín ez: 15 éve ezen a napon farkasszemet nézett egymással a múlt és a jelen. Az egyik oldalon fegyverek, a másikon pedig a megalázott és becsapott nemzet állt, akiknek 50 év után újra azt kellett hallania, hogy hazudtak nekik reggel, éjjel meg este” – kezdte beszédét a kormányfő. Elmondása szerint a történelemben vannak pillanatok, amikor egy nemzetnek döntenie kell, hogy hallgat vagy protestál, beletörődik, vagy fellázad. Orbán Viktor szerint a magyarok jól döntöttek 15 éve, és a megszállás ellen a függetlenséget választották.

A beszéd helyszíne. Fotó: Merész Márton/168.hu

„A magyar nép megint szép lett, méltó rég nagy híréhez” – idézett áthallásosan Orbán Viktor a Nemzeti dalból, mely véleménye szerint tökéletesen illik a 65 évvel ezelőtti eseményekhez, amikor a magyarok megremegtették a kommunizmus bástyáit. Majd úgy folytatta, hogy 15 évvel ezelőtt ezzel a büszke nemzettel húzott újat a hatalom. A miniszterelnök szerint az akkori kormány hazudott a népnek, kiárusította az országot az idegen hatalmaknak, és csődbe taszították a gazdaságot. „Amikor pedig felemeltük a szavunkat, erőszak, vér és könnyek lepték el az utcákat, szemeket lövettek ki. Mindezt a '56-os hősök emlékének ötvenedik évfordulóján, a világ szeme láttára” – jelentette ki Orbán. Érdekes azonban, hogy beszédében egyszer sem mondta ki az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc nevét. 

A miniszterelnök szerint Isten igazságosságának köszönhetik a tizenegy évvel ezelőtti kétharmados győzelmet, amivel elsöpörték a szocialista Magyarországot. „56-ban Gerő Ernőék Moszkváig menekültek, 2006-ban azonban nem volt ilyen szerencsénk” – jelentette ki, amelyre a közönség ovációval reagált. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének évei alatt Orbán szerint sikerült eltakarítani a romokat, és talpra állították az országot, és megkezdődhetett a nép számára a jóvátétel. A nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök a hősök előtti tisztelgés helyett ezt követően a saját maga által vezetett kormány eredményeit kezdte el sorolni: 

  • egymillió új munkahely
  • a devizahitelek visszafizetése
  • a minimálbér jövőre magasabb lesz, mint 2010 előtti átlagjövedelem
  • másfélszeresére emelték a nemzeti vagyont
  • rezsicsökkentés
  • családvédelem
  • média visszafoglalása, stb.

Orbán Viktor a beszédében kitért arra is, hogy a 2010-ben elfogadott Alaptörvény garantálja azt, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg az, ami 1956-ban, és 2006-ban történt. Sikerült újraegyesítenünk Magyarországot, amihez sok millió egybehangzó akarat és szorgalmas kezek kellettek, mondta Orbán, viccesen hozzátéve, hogy azért az sem ártott, hogy volt egy épkézláb, cselekvőképes kormány. Ezt követően a külföldi hatalmak befolyására tért át a kormányfő. Szerinte az Európai Unió országainak államfői Magyarországra támadtak, amiért megállították a menekülteket, amikor hazaküldték az IMF-et, és amikor letörték a rezsiárakat. „Ránk támadtak, de mi még itt vagyunk. Az ő nevükre ki emlékszik?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

 Fotó: Merész Márton/168.hu

Orbán szerint az európai főméltóságok megint rólunk, de nélkülünk kívánnak dönteni – utalva ezzel a trianoni-békediktátumra. Az államfő szerint érzékennyé, liberálissá akarnak minket verni, azonban jelezte: velünk még a kommunisták sem bírtak. 

„Mi vagyunk a homok a gépezetben, mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát”

– mondta.

Kijelentette, a magyaroknak nem igaza van, hanem igaza lesz, és egyben jelezte: meg fogják védeni a gyermekeket, és Magyarország lesz az első ország, amely megállítja az erőszakos LMBTQ-propagandát. Majd mindez után kijelentette, míg ők a szeretet nyelvén beszélnek, a hazai baloldal szervezkedik és gyűlöletet szít. Orbán szerint csakis egy baloldal van, a recept pedig ugyanaz lenne, mint 15 éve: hazugságokkal kezdik, erőszakkal folytatják és csődöt hagynak maguk után. „Most azonban nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk” – mondta, majd azzal folytatta, hogy csakúgy, mint 65 éve, most is az egyszerű magyar fiúk és lányok segítségével fognak dönteni a haza sorsáról.

Rengetegen hallgatták Orbán Viktor beszédét. Fotó: Merész Márton/168.hu

Végül beszéde végéhez érve Orbán Viktor megfogalmazta a tanulságokat. „A Kárpát-medencében minden nap meg kell harcolnunk a szabadságunkért. Ehhez azonban erő kell. Az egység a mi erőnk” – jelentette ki. Véleménye szerint az igazság mindig a szabadságharcosok oldalán áll, és a magyarok századok óta csak arra várnak, hogy igazságot szolgáltassanak nekünk. Hosszú eszmefuttatás után a miniszterelnök azt is fontosnak érezte jelezni, hogy az Orbán-kormánnyal az is jobban jár, aki nem rájuk szavaz, ugyanis Magyarország jövője a tét. Figyelmeztette híveit, vegyék komolyan a baloldalt, ugyanis szerinte mögöttük állnak a nemzetközi hálózatok, és természetesen Soros György is – vagy ahogy Orbán mondta, Gyuri bácsi. „A pénz, a média, és a hálózat is mögöttük áll, együtt kell kiszorítanunk őket az országból. Jöttünk, láttunk, és újra győzni fogunk” – zárta beszédét a miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Merész Márton/168.hu)

17:41

Karbantartás miatt rövidített útvonalon járnak a 4-es és a 6-os villamosok a mostani hétvégén, a kimaradó szakaszon pótlóbuszokat állítanak forgalomba – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel. Karbantartás miatt pótlóbuszok járnak a H5-ös (szentendrei) HÉV vonalának egy szakaszán is a hétvégén és a következő hétvégén. Vasárnap pedig futóverseny miatt lezárásokra kell készülni  a Clark Ádám tér és az Attila út környékén. S ha ez mind nem elég, az Agrárminisztérium épülete átépítésének idejére lezárják az V. kerületi Kozma Ferenc utcát hétfőtől; a lezárás miatt változik a 70-es és 78-as trolibuszok végállomása, valamint a 15-ös autóbusz Gyöngyösi utca irányú megállója.

17:34

Péntek estétől nyugat, délnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, melyekből az éjszaka során – legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – záporok, zivatarok kialakulása várható.