Jön az újabb nemzeti konzultáció, bevetési egységekkel kezelné a járvány második hullámát Orbán Viktor

2020. május 29., 07:59

Szerző:

Orbán Viktor pénteken ismét az állami rádióban járt. Elsőként annak apropóján beszélt, hogy 10 éve épp ezen a napon tette le miniszterelnöki esküjét második alkalommal. 

90-ben nem sikerült egy olyan változást elérni, ami megváltoztatta volna az országot. Sajnos az a harc, ami a régi rezsim, vagyis a kommunista világ és a régi világ között zajlott, az nem zárult le - értékelt. 

Szerinte ezt zárta le a Fidesz által elfogadott alaptörvény. „

Ebben Schmitt Pálnak elévülhetetlen érdemei vannak.” –

méltatta a plagizálásába belebukott köztársasági elnök érdemeit.

Volt egy magasabb rendű cél is a rendszerváltásban. „Engem úgy neveltek, hogy ha ilyesmiről volt szó, akkor ez egyértelmű, hogy mi egy nagy nemzethez tartozunk. Mi ezt így gondoltuk Felcsúton és Alcsúton.”

Hozzátette, ezt a felfogást szeretné érvényesíteni miniszterelnöksége során.

Az elmúlt 10 év legjobb döntésének nevezte a rendkívüli jogrendet.

Ez a gyorsaság miatt volt fontos, ezt a szabályozás tette lehetővé. Belül maradtunk az Alaptörvény keretein – hangoztatta. 

Azért volt szükség erre, mert ilyenkor órák alatt is dönteni kellett. Az első csatát megnyertük, de már nem szükséges a helyzet kezeléséhez a rendkívüli jogrend.

Orbán Viktor azt mondta, miután a járvány nem múlt el, nagy valószínűséggel ősszel visszatérhet egy második hullám, ez nem érhet bennünket úgy, mint az első. Ezért fel kell készülni erre.

Magyarországon sikeresebben védekeztünk, mint a nyugataik, mert minden döntést korábban hoztunk meg – vonta le a konzekvenciát. Mindez a rendkívüli jogrendnek volt köszönhető.

Arra utasítottam az operatív törzset, hozzon létre egy bevetési egység és ha egy helyen felszaporodik a járvány, akkor ezt a csapatot oda tudják küldeni és lokalizálni tudják a vírust

- fogalmazott a miniszterelnök. 

  • Az operatív törzs megmarad,
  • a kórházak irányítása megmarad
  • és erősebb jogköröket kap a tisztifőorvos

ebben áll továbbiakban a járványügyi készültség a miniszterelnök szerint. 

 

Három tényezőre vezette vissza a tömeges megbetegedések elmaradását:

  • időben meghozott döntések,
  • összefogás,
  • kiváló szakemberek munkája az egészségügyben.

Megjegyezte, a nemzeti konzultáció egy jó lehetőség, mert mindenkinek van saját hangja, papírra tudja vetni és el tudja juttatni a kormánynak a véleményét, ezért tud egyetértési pontokat létrehozni a kormány. 

Ezért jön az újabb nemzeti konzultáció, délutántól indul ami a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fog szólni. Soros György sem marad ki belőle, az általa javasolt „örökkötvények” kibocsátásáról is lesz kérdés. 

"Kérek mindenkit, ha kézhez vette a nemzeti konzultációt, akkor töltse ki és juttassa vissza hozzánk."

- fogalmazott. 

Megemlítette a Deák téri késelést is, részvétet nyilvánított az áldozatoknak, a történtek miatt „volt tegnap egy tüntetés is, szóval zajlik az élet.” Arra valamiért nem kérdezett rá a műsorvezető, hogyan lehetett ezt megtartani úgy, hogy kijárási korlátozások vannak érvényben.

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.