Kövér László megakadályozta, hogy Orbán Viktor nyaralásáról tegyen fel kérdéseket a DK

2019. szeptember 17., 16:14

Szerző:

,„A miniszterelnök úrhoz címzett kérdések, miszerint ,,járt-e idén augusztusban Smokvica Vela-n", ,,amennyiben igen, helikopterrel érkezett-e", ,,az utazás és a nyaralás költségét miniszterelnök úr fizette, vagy Csányi Sándor vendégeként élvezte azt", továbbá ,,amennyiben miniszterelnök úr fizette, hajlandó-e az erről szóló számlát a nyilvánosság számára bemutatni" mind a kormányfő magánéletével kapcsolatos kérdések, valamint sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskört”

– erre hivatkozva utasította el Kövér László házelnök, hogy a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, Gréczy Zsolt kérdéseket tegyen fel Orbán Viktornak a költségesnek tűnő horvátországi nyaralásáról, írja a 444.

Sajtóértesülések szerint augusztusban Orbán Viktor helikopterrel érkezett, majd nyaralt az OTP Bank egyik érdekeltsége által bérelt adriai szigeten, Smokvica Velán. Ezen felül feltűnt Molat szigetén, Brgulje faluban, ahova vitorlással érkezett – ott tartózkodásáról az Index egy olvasója készített fotót.

Fotó: Slobodna Dalmacija

A DK álláspontja szerint egy országgyűlési képviselő sem fogadhat el a törvény szerint nagy összegű ajándékot, például nyaralást, ez pedig igaz a miniszterelnökre is. Ha el is fogad valamilyen ajándékot, azt pedig ugyancsak a jogszabályok szerin fel kellene tüntetnie a miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozatában.

Korábban ugyanez a problémakör felmerült Semjén Zsolt svédországi vadászataival is, amit egy szállodatulajdonos barátja fizetett éveken át. Semjénnek az ajándékok után az adótörvények szerint 18 százalékos illetéket is fizetnie kellett volna.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.