Orbán Viktor: Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani

A miniszterelnök az afganisztáni helyzetről is szót ejtett a hétfői plenáris ülésen.

2021. szeptember 20., 13:54

Szerző:

„Afganisztánban a magyar honvédség dolga kizárólag abban állt, hogy kimentse saját polgárait és a munkánkat ott segítő afgánokat. Feladatukat katonáink sikerrel teljesítették, elismerés illeti őket” – közölte Orbán Viktor a nyári szünet utáni első plenáris ülés megnyitóján.

„A veszély azonban nem múlt el, az afgán válság újabb migránshullámot indít el. Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani és nem szabad Európába hozni. Hotspotokat, menekülttáborokat nem az európai határokon belül, hanem azon kívül kell létrehozni. A segítséget kell odavinni és nem a bajt kell Európába hozni” – mondta a miniszterelnök. 

„A magyar határokat is meg kell erősítenünk. Akik kijutnak a térségből, Magyarországon keresztül próbálnak meg bejutni az Európai Unió területére. Az elmúlt hetekben a balkáni migránsútvonal újra megtelt. A migránsok bejutását a Soros-féle NGO-k pénzzel és szervezéssel továbbra is támogatják, ne legyen illúziónk, támogatni is fogják” – fogalmazott Orbán.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.