Orbán: Május végére kint vagyunk a vízből

A miniszterelnök azt mondta, hogy a tavaly nyári nemzeti konzultáció eredményei miatt döntöttek az iskolanyitás mellett. 

2021. április 16., 08:07

Szerző:

„Az óvatosság és a fokozatosság miatt” döntöttek úgy, hogy először csak az alsósok menjenek vissza az iskolákba – magyarázta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Hozzátette, a WHO szerint az iskolákat kell utoljára zárni és először nyitni, „ezzel én nem feltétlenül értek egyet" – tette hozzá, ennek ellenére mégis így kell dönteni, hiszen a tavaly nyári Nemzeti Konzultációból úgy látták, hogy az emberek szerint az iskolákat minél előbb ki kell nyitni és utoljára kell zárni.

Orbán szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a beoltható nyolcmillió ember fele be legyen oltva, de még mindig azt érzi, hogy kevesen regisztráltak. Kiemelte, tízezer alá csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, 9459-en vannak, de ebből 1117 beteget lélegeztetni kell, 241-en pedig elhunytak. A 14 év alatti gyerekek közül 27-en vannak kórházban és ketten lélegeztetőgépen. 

Szerinte probléma, hogy kiestek a Janssen-vakcinák, a korábban a vakcina kapcsán felmerülő problémák miatt azonban a kormány elrendelte, hogy ezeket a vakcinákat külön fogják vizsgálni Magyarországon épp úgy, mintha keleti lenne. Mint mondta a nyugati vakcináknak eddig vizsgálat nélkül adtak zöld utat, a keletieket azonban vizsgálták, most így tesznek majd a Janssennel is. „Látni akarjuk a gyárat, látni akarjuk, mi történik, mert nagyon riasztók a hírek” – mondta, majd hozzátette, az eddig beadott oltások alapján így is arra számít, „május végére, június elejére kint vagyunk a vízből”.

A jelenlegi oltási tervet Magyarország II. világháború óta nem látott legnagyobb logisztikai műveletének nevezte. Azoknak, akik arra várnak, hogy a nyájimmunitás nélkülük is kialakul, azt üzente, tévednek: „Csak egyéni védelem van, regisztrálni kell, oltást kell kérni, egyébként nem fogja tudni elkerülni, hogy megbetegedjen.” Itt azt is megtudtuk, hogy a „nyájimmunitás kifejezés" egyébként nem tetszik a miniszterelnöknek, „mégsem vagyunk állatok" – tette hozzá. 

A műsorvezető szerint három nap alatt hetven oltásellenes cikk jelent meg a magyar sajtóban, mire Orbán kifejtette, érdemes lesz a járvány után kultúrantropológiailag magunkra tekinteni. „Én olyan baloldalt egyetlen országban sem láttam, amelyik nyíltan, kendőzetlenül olyan politkát folytat, ami válsághoz vezet, ami a járvány elhúzódását célozza, ami elbizonytalanítja az embereket abban, hogy hihetnek-e a kormánynak” – mondta, hozzátéve, hogy ők most nem is politikai kormány, hanem válságkormány. Orbán szerint páran már tanácsolták, hogy az oltásellenességnek legyen jogi következménye, de a miniszterelnök szerint egyelőre a védekezéssel kell törődni.

Zárásul megígérte, még több munkahely lesz Magyarországon a járvány után, mint a járvány előtt volt, majd elmondta a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása nagyon fontos. „Bátorítjuk a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a kerthelyiségeiket” – mondta.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.